Kolumni: Hellevetti ja joukko muita yököttäviä muka-hauskoja ilmaisuja

Kimmo Seppälä

Kolumni: Hellevetti ja joukko muita yököttäviä muka-hauskoja ilmaisuja

Kuumat päivät toivottavasti eivät vielä loppuneet tältä kesältä, mutta typerät sanaväännökset saisivat unohtua. Ilta-Sanomien hellevetti näytti nettijutun otsikossa kirjoitusvirheeltä. Saman muodon toistuessa jutussa piti myöntyä: ne tosiaan ovat keksineet tämän.

Kieltä työkseen käyttävää kirjoitusvirheet ja kikkailut ärsyttävät. Aiempi ajoreitti töihin kulki Hovinsaaren läpi. Kun kala kauppa -kylttiä oli katsellut monta aamua peräkkäin, teki mieli ottaa musta tussi mukaan ja käydä lisäämässä tavuviiva. Ei yhden viivan lisääminen olisi ollut kuin häviävä hippu väärinkirjoitusten meressä, mutta kyllä se omaa oloa olisi helpottanut.

Aina kun kaupunkiin tulee uusi yleisötapahtuma, huomaan jännittäväni, onko mainoksiin osattu merkitä päivämäärä oikein. Yleensä ei ole. Meripäivät ovat monena vuonna olleet esimerkiksi 25—28.7 eli kaksikymmentäviisi viiva kahdeskymmeneskahdeksas seitsemän. Tänä vuonna tuli oikeasti hyvä mieli, kun Hyväntuulentieltä kurvasi ensimmäisen kerran banderollin alta: 25.—28.7. Hienoa Kotka!

Kun vakuutusyhtiö julkaisi uuden nimensä if..., ainakin toimituksissa kuului parku. Miten tämä taipuu? Tai miten se kirjoitetaan virkkeen alkuun? Typerältä nimeltä se tuntuu edelleen, vaikka on vakiintunut oikeakielisempään muotoon If.

Kotkassa järjestetyssä Kaakkois-Suomen suurimmaksi mainostetussa aloittelevien yritysten tapahtumassa olisi myyntipuheiden lisäksi pitänyt opettaa oikeinkirjoitusta. Tapahtuman nimi oli *ship Startup Festival. Voihan itku tätä kikkailun määrää.

Osuuspankki mainostaa lasten urheilutapahtumaa: Tervetuloa Hippo-kisohin! Sattuuhan niitä, kirjoitusvirheitä, kirjain on vain pudonnut vahingossa pois. Vaan eipä olekaan. Mainostaja on tarkoittanut toivotuksen olevan juuri noin, on kuulemma hauska ja puhekielinen. Voin kertoa: ei ole.

TIINA KATAJISTO

Kirjoittaja on Kymen Sanomien yhteiskuntatoimittaja.