Kolumni: Jouluun liittyy aina riski siitä, että läheisistä joku pettyy

Kimmo Seppälä

Kolumni: Jouluun liittyy aina riski siitä, että läheisistä joku pettyy

Nyt se sattui sitten omalle kohdalle. Pyytämättä ja yllättäen. Kaupunkijoulu.

Joulu ei toteutunutkaan vanhoilla tutuilla kuvioilla, joten jotain piti keksiä. Kotiin jääminen ei tuntunut hyvältä vaihtoehdolta, joten päätin lähteä pariksi päiväksi Helsinkiin. Isolle kirkolle.

Joulua voi viettää tai olla viettämättä lukemattomilla eri tavoilla. Monet nuoret viettävät joulun baarissa. Siellä tapaa muita sinkkuja, eronneita ja karanneita. Se ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että joulu on luonteeltaan perhejuhla. Siihen liittyy normeja ja perinteitä, jotka muuttuvat todella hitaasti.

Joulu on monille kaivattu tauko pimeydestä, odotettu juhla, mutta siihen liittyy myös kovia paineita. Jollain tavalla pitää ratkaista, miten joulun viettää, vaikka sen viettäisi kotona kalsarit jalassa kaljaa juoden.

Ero- ja uusioperheissä ihmetellään, kenen luona lapset viettävät joulun. Aatto äidin kotona ja joulupäivä isän kotona. Ensi vuonna toisin päin. Navigoidaan sopivaa ajoreittiä, että ehditään vierailla sukulaisten luona pyhien aikana.

Jollain tavalla pitää ratkaista, miten joulun viettää, vaikka sen viettäisi kotona kalsarit jalassa kaljaa juoden.

Joskus sitä voi päättää, että nyt haluaakin viettää joulun ulkomailla tai vain oman perheen kesken ilman mitään sukuvelvoitteita.

”Kuulostaa ihanalta!”, toteaa yksi. ”Oikein!”, kannustaa toinen. Varmaan onkin.
Ihmisillä on ja tulee olla vapaus päättää omasta joulustaan.

Aina on kuitenkin olemassa riski siitä, että läheisistä joku pettyy. Joulusta tulee laskelmointia siitä, ovatko omat tarpeet tärkeämpiä kuin toisen.

Koska joulu ei ole vain joulu, vaan se on sekava vyyhti arvoja, asenteita, perinteitä, ihmissuhteita, odotuksia ja toiveita.

Jos välit ovat muuten vahvalla pohjalla, kaikesta selviää. Jopa joulusta Helsingissä. 

Kirjoittaja on Kymen Sanomien uutistoimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet