Kolumni: Haminan suurturnajaiset pettivät ja ilahduttivat

Kolumni: Haminan suurturnajaiset pettivät ja ilahduttivat

Heinäkuussa ei olisi uskonut, että Haminan suurturnajaisista tulisi yksi koko kesän hauskimmista muistoista. Alku nimittäin ei ollut lupaava.

Jo itse tapahtuma alkoi yli puoli tuntia myöhässä. Loppuunmyydyssä katsomossa viivästyminen aiheutti huokailua ja mutinaa, vaikka narrina esiintynyt Thomas Pryke yritti hauskuuttaa yleisöä parhaansa mukaan.

Kun Puolasta saapunut Xiazeca Druzyna eli Herttuan joukot viimein karautti ratsuineen kentälle, pitkää odottelua ei palkittu.

Hamina Bastionissa ei nähty verta ja suolenpätkiä. Aitoja keskiaikaisia turnajaisia tuskin moni odotti, mutta näyttävää taistelunäytöstä kylläkin. Peitsien kalistelua kaipasi ainakin kolme kotkalaista roolipelaajaa, joille historiatapahtuman järjestäminen naapurikaupungissa oli suurtapaus.

Keskinäisen kamppailun sijaan puolalaiset ”ritarit” esittivät vuoron perään erilaisia temppuja, kuten renkaiden keihästämistä. Sekin olisi voinut olla viihdyttävää, jos temput olisivat onnistuneet. Nyt katsoja jäi jännittämään, saako ratsastaja väsyneen näköisen hevosensa edes laukkaamaan.

Valjuksi jäivät myös keskiaikaisen Buhurt-kamppailutaistelun SM-osakilpailu ja GARS:n Kustaa II Aadolfin joukkojen taistelunäytös. Yleisön pakkaantuessa pienen kehän ympärille mattimyöhäiset jäivät tuijottelemaan edellä olevien päälakeja.

Tässä vaiheessa monet siirtyivät nauttimaan ruoasta ja virvokkeista. Suurturnajaisten parasta antia olivatkin vartaassa kypsennetty sika ja kuppilassa esiintynyt keskiaikainen bändi Isara.

Kun purnasimme soittajille epäonnistuneista järjestelyistä, he muistuttivat, että tapahtuma pidettiin nyt vasta ensimmäistä kertaa. Yhtyeen laulaja-kitaristi jopa uskoi, että Miekat, muurit ja musketit voi tulevaisuudessa olla Suomen paras historiafestivaali.

Myös meillä roolipelaajilla pettymys hälveni jo tapahtuman jälkeisenä aamuna. Harmituksen tilalla oli fiilis, että on mukavaa, että Haminassa edes yritetään tehdä jotain uutta. Nyt muistelemme jo reissua hupaisana seikkailuna.

Toivottavasti Miekat, muurit ja musketit järjestetään uudelleen vuonna 2021, jotta se saa mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä. Historiatapahtuma sopii hyvin Haminan imagoon.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien toimittaja.