Kolumni: Haminan on syytä valmistautua lunastamaan Pitkienhiekkojen rakennukset — Nykyinen vuokraaja on nyt lyönyt hanskat lopullisesti tiskiin

Antti-Jussi Larvio
Antti-Jussi Larvio

Pitkäthiekat eli Haminan kaupungin omistama leirintäalue upeine uimarantoineen on mahdollisuuksien matkailualue. Tai ainakin sen pitäisi olla. Pitkäthiekat on kuitenkin ollut välillä jyrkässä ja välillä loivemmassa alamäessä.

Vuonna 2008 tuli pilkahdus paremmasta, kun Oy Hamina Camping Ltd hankki alueen vuokraoikeuden itselleen. Siihen saakka oli vuosia koettu sitä pelkkää alamäkeä.

Venäläistaustainen yhtiö sopi kaupungin kanssa panostavansa alueeseen lähes kolmella miljoonalla eurolla. Rakennettaisiin mökkejä ja kehitettäisiin markkinointia.

Alku ei toki ollut yhtiölle kovin suotuisa kiitos haminalaisen sarjavalittajan. Vuokraamisesta tehty valitus ei kuitenkaan ollut este vaan hidaste.

Kaupunki oli suotuisa yhtiötä kohtaan ja antoi helpotuksia vuokasopimuksen ehtoihin niitä pyydettäessä.

Valitus hylättiin ja oli tullut velvoitteiden lunastamisen aika. Valituksen sijaan hidasteeksi tulikin raha, jota ei vuokraajalla ollutkaan käytettävissä siten, kuten oli annettu ymmärtää.

Viimein jokunen vuosi sitten alueelle nousi uusi vuokramökki ja vastaanotto-ravintolarakennus. Muuta ei sitten tapahtunutkaan, vaikka hotelliakin lupailtiin.

Rahojen loppumisen lisäksi yhtiöltä tuntuu viimein loppuneen myös usko ja halu. Jokunen aika sitten julkaistiin ilmoitus, jossa vuokraoikeutta, vastaanotto-ravintolarakennusta ja kahta mökkiä kaupattiin 799 000 eurolla. Hanskat on siis lyöty lopullisesti tiskiin.

En usko uutta yrittäjää leirintäalueelle tuolla hinnalla löytyvän. Jotain on kuitenkin keksittävä. Nykyisen yrittäjän osalta se on ohi nyt.

Kaupungin on syytä varautua siihen, että se joutuu lunastamaan yhtiön omistamat rakennukset, kuten vuokrasopimukseen on kirjattu. Hinta tulee niille arvioittaa ulkopuolisella asiantuntijalla, tuo 799 000 euroa ei anna edes osviittaa.

Sitten onkin aloitettava alueen kehittämiseen innostuneen yrittäjän etsintä. Sellaisiakin varmasti on.

Luetuimmat