Kolumni: Sightseeing on erikseen

Kotkan vihreiden Juha Attenberg esitteli elokuun lopussa vaihtoehtoisen joukkoliikennemallin, jonka hän toivoi herättävän keskustelua. Sitä se todella teki — meillä aamupalapöydässä ja myöhemmin ystävien kanssa kahvitellessa. Keskustelun lopputulos oli: ainakin meille aittakorpelaisille Attenbergin malli on todennäköisesti huonoin mahdollinen.

Leikitään ajatuksella, että minun pitäisi päästä linja-autolla Aittakorvesta Keskussairaalalle. Nykymallilla olen perillä hetkessä. Nousen bussiin ja poistun sieltä vähän yli neljän kilometrin matkan jälkeen. Näppärää kuin mikä.

Attenbergin mallissa minulla olisi kaksi vaihtoehtoa. Joko otan itään suuntautuvan sightseeing-reitin ja käyn ensin katsomassa Kyminlinnaa, Karhulan jäähallia ja Jumalniemen marketteja. Sairaalalle pääsen yli 15 kilometrin köröttelyn jälkeen.

Toinen vaihtoehto on läntinen reitti. Kierrän ensin ihastelemassa Mussalon omakotialuetta ja Kotkansaarta, piipahdan Kotkamillsin kupeessa kunnes viimein kuljettaja kääntää bussin keulan siihen suuntaan, johon haluan mennä. Huokaus.

Yhteys kotoa työpaikalle olisi yhtä mutkikas. Vaikka ajeleminen olisi kuinka halpaa, meillä linja-auton käyttäminen loppuisi siihen. Nykyiset Länsi-Kotkan yhteydet ovat nopeat ja kätevät, ehdotettu malli meille kaikkea muuta.

Tarvitseeko bussilinja suunnitella meidän perheen tarpeiden mukaan? Ei tietenkään. Ovatko kuntalaiset eriarvoisessa asemassa julkisen liikenteen palvelun suhteen? Valitettavasti kyllä. Onko minulla parempi idea? Ei varmaankaan, mutta Attenberghän heitti ilmoille keskustelunavauksen. Tässä on minun pointtejani.

Attenberg kehotti miettimään, eletäänkö joukkoliikenteessä yhä 1970-lukua ja muistutti, että uudessa mallissa ihmisten ei tarvitsisi kytätä aikatauluja. Minä sanon: ei eletä. Älypuhelimet.

Riina Lehtoranta Kirjoittaja on Kymen Sanomien uutistuottaja. (Sightseeing = nähtävyyksien katselu.)

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.