Kolumni: Onko liikaa vaadittu, että työpaikan puhelimeen vastataan asiallisesti?

Soitin erääseen yritykseen, oli asiaa kodin kunnostamisesta. Puhelimeen vastasi mies tokaisten ”No?”. Piti oikein varmistaa, että mihinköhän puhelu mahtoi yhdistyä. Ihan oikeaan paikkaan, selvisi lopulta.

Hämmästyttävän moni vastaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun vain ”Moi”, ”Niin?” tai ”No?”. Vielä useampi aloittaa pelkällä etunimellään. Henkilökohtaisissa liittymissä asian vielä jotenkin ymmärtää. Yritysten tapauksessa tyyli on erikoinen. Lyhytsanaisuudesta jää väkisinkin tyly fiilis.

Lyhytsanaisuudesta jää väkisinkin tyly fiilis.

Tylyys ei ole välttämättä tarkoituksellista. Nopea kysely tuttavapiirissä osoitti, että puheluun vastaamista ilman esittäytymistä ei pidetä kovin pahana. Varsinkaan, jos yrityksen käytössä on kännykkä. Kännykkä on kuulemma tuttavallinen viestin, lankapuhelin sen sijaan virallisempi.

Itse olen eri mieltä. Haluan tietää, onko puhelu yhdistynyt oikeaan firmaan. Ihan kiva, jos pääsen puhumaan Kaken kanssa, mutta olisiko liikaa kertoa, että kyseessä on Parturi-Kampaamo Takatukan Kake? En näe asiakkaana myöskään eroa sen suhteen, vastataanko firmassa lanka- vai matkapuhelimeen. Töissä siellä ollaan viestintävälineestä riippumatta.

Sama koskee yrityksistä tulevia soittoja. Jos minulle soittaa Skriude, joka kysyy, onko paha paikka, on olo aika epäileväinen. Puhelu lähtisi rullaamaan luontevammin, jos Skriude kertoisi olevansa autokorjaamolta, josta olen tilannut aiemmin varaosan.

Virallisia esittäytymisiä pidetään kuulemma jäykkinä, jopa tärkeilevinä. Rennosta lähestymisestä tulee fiilis, että sinua palvellaan henkilökohtaisesti. Ehkä niinkin. Itse olen kuitenkin sen verran vanhanaikainen, että haluan tietää minkä firman kanssa asioin ja kuka on henkilö, jonka kanssa yrityksen toimialaan liittyvistä seikoista keskustelen.

Skriuden ja Kaken henkilökohtaiset palvelut voin jättää muiden nautittavaksi.

Aino Mehtälä

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.