Hei, kuntapäättäjä, mistä sinut tavoittaa?

Virolahden ja Miehikkälän kunnanvaltuutetuilla olisi nyt tilaisuutensa. He voisivat päihittää Kotkan ja Haminan kollegansa ainakin yhdessä asiassa. Pyhtääläisiä he eivät voi enää voittaa.

Kymen Sanomat on kysynyt ja kysyy alueen kuntien kaikilta valtuutetuilta, mikä on heidän mielestään alkaneen kauden tärkein tehtävä.

Kuntien nettisivuilla esitellään kyllä, ketkä päättävissä elimissä istuvat. Mutta muutamista yhteystiedot sitten jäävätkin siihen.

Kotkan valtuutetuista kolme ei vastannut. 51 päättäjän joukossa se tarkoittaa vajaata kuutta prosenttia. Pyhtään 27 valitusta vastasi jok’ikinen. Haminalaiset ovat tässä vaiheessa peränpitäjiä, sillä 43 valtuutetusta vastaamatta jätti kuusi, liki 14 prosenttia.

Jokaisella kysymyksen sivuuttaneella on syynsä, jollakulla varmaan painavakin. Sairaus kelpaa — tai vaikkapa se, että jonkin tilapäisen esteen takia koko kysymys ei ole tavoittanut vastaajaa.

Sen sijaan mielestäni kehno syy olisi se, että ei vain nyt huvita vastata. Jotkut poliitikot torjuvat kategorisesti kaikki kimppakyselyt. Ymmärrän, että kiireisten ihmisten on pakko keksiä konsteja ajankäyttönsä hallintaan. Silti uskallan olla sitä mieltä, että siinäkin jyrkät linjaukset ovat kaikkea muuta kuin kunnon poliitikoille sopivia. En väitä, että näissä Kymen Sanomien kyselyissä, demokraattisesti jokaiselle valtuutetulle mahdollisuuden tarjoavassa, olisi ollut havaittavissa laajan rintaman ”ei vain nyt huvita” -meininkiä. Suuri osahan kertoi kantansa.

Kyselyjä tehtäessä kävi ilmi, että kaikkia valtuutettuja ei niin vain tavoitetakaan. Kuntien nettisivuilla esitellään kyllä, ketkä päättävissä elimissä istuvat. Mutta muutamista yhteystiedot sitten jäävätkin siihen. Ei ole puhelinnumeroa, ei ole sähköpostiosoitetta. No, ei ole katuosoitettakaan.

Voi olla, että kuntapäättäjät kuuluvat törkypostin ja häirikköpuheluiden saajien riskiryhmään. Jos ja kun kunnassa pitää tehdä kipeitä ratkaisuja, aina joku voi intoutua ilmaisemaan päättäjälle eriävän mielipiteensä ei-kaikkein-rakentavimmassa sävyssä.

Silti en ymmärrä, että päättäjä piilottelee tavoittamattomissa. Miten kuntalainen saa häneen yhteyden, jos haluaa vaikuttaa asioihin?

Tärkeimpien tehtävien nimeämisessä ovat toistuneet erityisesti sellaiset pyrkimykset kuin kunnan talouden kuntoon saaminen, kunnan elinvoimaisuuden lisääminen ja varautuminen soten jälkeiseen aikaan. Kovin täsmällisesti vastaajat eivät ole osanneet kertoa, mistä esimerkiksi se edistettävä elinvoima koostuu.

Jokunen valtuutettu haluaa myös parantaa työllisyyttä. Hieno tavoite. Jos valtuutettu sattuu olemaan yrittäjä, hän voi vaikuttaa asiaan ihan henkilökohtaisesti palkkaamalla firmaansa lisää väkeä. Muilla se tahtoo jäädä abstraktimmaksi toiminnaksi, edellytysten luomiseksi.

On vastauksissa ollut konkretiaakin. Kotkassa tärkeää on esimerkiksi kaupunginjohtajan valitseminen, Pyhtäällä kuntaliitosten torjuminen ja Haminassa Tervasaaren markkinointi.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.