Kolumni: Mitä talousosaajalta vaaditaan?

Keskustelin eräänä päivänä asiantuntevan talousihmisen kanssa. Hän yritti parhaansa mukaan selittää minulle vaikeaselkoista asiaa. Taisin useamman kerran pyydellä anteeksi tyhmiä kysymyksiäni, mikä sekin on lähtökohtaisesti typerää ja vähättelevää, kunnes lipsautin, etten ”ole mikään talousihminen”.

En tiedä, miksi ihmeessä sanoin niin. Minä nimenomaan olen talousihminen.

Taustalla lienee talousosaajaan kohdistettu epämääräinen toive siitä, että kaupungin talous pitäisi saada nousuun.

Kaupallisen alan koulutukseen tuntuu vain hankalalta vedota, jos on koko yliopiston ajan haahuillut tieteenalan humaanisemmalla puolella. Kulutin aikani mielummin pohtien, miten kohdataan alkoholismia työpaikalla, miten talousrikoksia käsitellään ja mitä yritysten yhteiskuntavastuusta pitäisi ajatella.

Koulutus auttoi paremmin erottelemaan toisistaan talousosaajat ja talousosaajat. Toisin sanoen tiedän, mitä en tiedä. Enkä näköjään tunnu arvostavan edes sitä, mitä tiedän.

Yhteiskunnassa arvostetaan talousosaajia. Kotkan uudelta kaupunginjohtajaltakin vaaditaan kuntalaisten mielestä ensisijaisesti talousosaamista, mutta mitä silloin varsinaisesti vaaditaan?

Taustalla lienee talousosaajaan kohdistettu epämääräinen toive siitä, että kaupungin talous pitäisi saada nousuun.

Kuitenkaan uutta yritystoimintaa, uusia työpaikkoja ja enemmän verotuloja ei saa synnytettyä paraskaan lukujenmurskaaja. Siihen vaaditaan täysin erilaisia ominaisuuksia. Yritteliäisyyttä, luovuutta, visionäärisyyttä ja kenties toisenlaista (talous)osaamista.

Talousosaajan kanssa keskustellessani päädyin vähättelemään itseäni. Olisin ennemmin voinut sanoa, että tämä asia on vaikea minulle. Se olisi varmasti ajanut saman asian ja mikä parasta, ollut totta.

Osaamista on sekin, että osaa kuunnella talousosaajia.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien uutistoimittaja.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.