Kolumni: Toimiko kotkalainen vaalivirkailija oikein? — Virallisissa ohjeissa ei ole puolta sanaa ajokortin iästä eikä laadusta

Kolumni: Toimiko kotkalainen vaalivirkailija oikein? — Virallisissa ohjeissa ei ole puolta sanaa ajokortin iästä eikä laadusta

Yksi parhaista näkemistäni teatteriesityksistä on The Observer. Matt Charmanin kirjoittama näytelmä meni kymmenkunta vuotta sitten Lontoossa, kun satuin olemaan kaupungissa.

Kuvitteellisessa Afrikan valtiossa järjestetään ensimmäiset demokraattiset vaalit. Päähenkilö on kansainväliseen vaalitarkkailijaryhmään kuuluva nainen.

Enpä rupea kirjoittamaan yksityiskohdiltaan hiutuneiden muistikuvien varassa jälkijättöistä kritiikkiä. Kopsuttelen London Bridgen aasinsiltaa pitkin sinne, mistä Britannia haluaa erota itse määrittelemillään ehdoilla.

Kopsuttelen siis Eurooppaan ja lähestyviin europarlamenttivaaleihin. Muutama päivä sitten kotiin tuli ilmoitus vaalien äänioikeudesta.

Piti tarkistaa, mitä ilmoituksessa sanotaan henkilöllisyyden todistamisesta. ”Ottakaa siis mukaanne todistus henkilöllisyydestänne (henkilökortti, passi, ajokortti tai muu vastaava asiakirja). Jos Teillä ei ole...”

Olennaista ohjeissa on, että niissä ei ole puolta sanaa, kuinka vanha ajokortti kelpaa.

Eduskuntavaaleissa kotkalaisella äänestyspaikalla sattui näin:

Paikalle tuli nainen. Hän tarjosi dokumentikseen papeista ajokorttia. Vaalivirkailija tarkasteli sitä ja kysyi sitten toisen virkailijan kantaa. ”Eikö olekin niin, että tämä ei kelpaa?”

Eikä kelvannut. Virkailijat eivät keskustelleet, oliko tulija tunnistettavissa vanhasta kuvasta. Kukaan ei myöskään kysynyt keneltäkään toiselta virkailijalta, olisiko tämä mahdollisesti tuntenut henkilön. Virkailijat pahoittelivat tilannetta, ja nainen huokasi, että tuli sitten turha reissu.

Joissakin lehdissä julkaistuissa neuvoissa todetaan, että paperinen ajokortti ei välttämättä käy äänestäjän henkilöllisyyden toteamiseen. Jyrkkää kieltoa en kuitenkaan ole nähnyt missään.

Mitä olisi vaalitarkkailija sanonut Kotkassa kuulemastani tapauksesta?

Kirjoittaja on Kymen Sanomien kulttuuritoimittaja.