Kolumni: Kotkan tulevalle kulttuurijohtajalle on suuret saappaat tarjolla

Kimmo Seppälä

Kolumni: Kotkan tulevalle kulttuurijohtajalle on suuret saappaat tarjolla

Tänä syksynä kulttuuritarjonta on niin runsasta koko Etelä-Kymenlaaksossa, että on vaikea ehtiä jokaiseen tapahtumaan, näyttelyyn ja esitykseen, johon haluaisi. Kulttuuria on tarjolla runsaasti, mutta kyllä sitä myös janotaan.

Suosittuja ovat sellaiset tapahtumat, joihin on helppo tulla ja joissa voi itse osallistua kaupunkikulttuurin tai oman seutukunnan imagon rakentamiseen. Kaupunkilaisten yhteiset illalliset, markkinat ja vapaamuotoiset yhteisölliset tilaisuudet vaikuttavat nyt vetoavan.

Virkeä kulttuurielämä edellyttää sekä koko kansan tapahtumia että pieteetillä luotua taidetta, joka puhuttelee kapeampaa yleisöä.

Kuluneella viikolla Kotkan kaupungintalossa kokoonnuttiin keskustelemaan kulttuurin tulevaisuudesta. Valtuustosali oli aivan täynnä. Kulttuuri puhuttaa ja liikuttaa.

Vahvistus siitä, että uusi kulttuurijohtaja aloittaisi Kotkassa vuodenvaihteessa, oli osalle suuri helpotus. Kulttuurin on koettu jääneen pahasti jalkoihin kaupungin säästötoimien alla. Taiteilija-apurahoja kaivattiin takaisin, samoin sellaisten näyttelytilojen säilyttämistä, joihin pääsee helposti ja maksutta. Nousipa esille myös bussilinja Helsinkiin niille illoille, kun kaupungissa on merkittäviä konsertteja ja esityksiä.

Taiteilijan leipä on kapea. Jokainen katsoja olisi arvokas.

Virkeä kulttuurielämä edellyttää sekä koko kansan tapahtumia että pieteetillä luotua taidetta, joka puhuttelee kapeampaa yleisöä. Jälkimmäiselle on oltava tilat ja resurssit.

Tuottoisia yleisötapahtumia ja taidetta ei ole hedelmällistä asettaa vastakkain. Parhaimmillaan tapahtumat tarjoavat näyttävät puitteet erilaisten taiteilijoiden työlle.

Kulttuurin arvoa ei voi suoraan mitata rahassa. Elinvoimainen kulttuurielämä voi muodostua houkuttelevaksi vetovoimatekijäksi koko seutukunnalle.

Kotkan uusi kulttuurijohtaja saa sovitella jalkoihinsa isot saappaat. Tavoitteena tulee olla myös ulkopuolisen rahoituksen saaminen kaupunkiin. Kotkassa kaivataan nyt visionääriä, joka luotsaa intohimoisesti mutta määrätietoisesti kulttuurielämää eteenpäin.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien päätoimittaja.