Kolumni: Pahin ilmastorosvo katsoo lentomatkan aikana videoelokuvaa läppäriltä

Kolumni: Pahin ilmastorosvo katsoo lentomatkan aikana videoelokuvaa läppäriltä

Yle kertoi viikolla, että tunnin päivittäinen videon katselu älylaitteelta kerryttää alle kolmessa kuukaudessa saman verran hiilidioksidipäästöjä kuin lento Helsingistä Tukholmaan. Climate Care -yhtiön tekemän tutkimuksen mukaan videoita sisältävän nettisivun katselu tuottaa 0,2 grammaa hiilidioksidipäästöjä joka sekunti.

En kiistä, vaikka en olekaan huomannut, että kännykän raoista vuotaisi mitään. Luurin vaihtaminenkaan ei auta, sillä sekin tuottaa päästöjä Helsinki-Tukholma-lennon verran. Tähän astihan elokuvien katselussa päästöjä on tullut vain sohvalla röhnöttävästä katsojasta, mutta tilanne siis pahenee.

Suomi on älylaitesektorillakin ilmastopahis.

Kännykkäesimerkki kertoo millaisessa suossa rämmimme yrittäessämme pelastautua ilmastonmuutokselta. Kun ehdimme ajatella, että jokin asia on ilmastoystävällistä, niin pian jo tulee tieto, ettei se olekaan. Älylaitteiden ja tietotekniikan käyttö näyttää fiksulta, kun turha matkustaminen ja paperinkulutus vähenee, mutta mitä vielä. Tietoliikenteen aiheuttamat päästöt ylittävät jo lentoliikenteen, joka yleensä on nostettu pahimmaksi ilmaston pilaajaksi.

Todellinen ilmastorosvo on siis se, joka lentomatkansa aikana vielä katsoo läppäriltään videoelokuvaa. Punaisesta lihasta ei lennoilla sentään tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa.

Suomi on älylaitesektorillakin ilmastopahis. Mobiililaajakaistaliittymää kohden kulutamme yli 15 gigatavua kuukaudessa, kun saksalaisten vastaava luku on vain 1,7. Kun tietotekniikan käyttö koko ajan vain lisääntyy, niin onko asialle enää mitään tehtävissä?

Vai jääkö ainoaksi keinoksi se, mitä eräs tekstarikirjoittaja näppärän sarkastisesti ehdotti Suomen ilmastovastuun vähättelijöille? Hänhän esitti, että jaetaan maapallo viiden miljoonan suuruisiin kansakuntiin, niin kenenkään ei tarvitse tehdä yhtään mitään!

Markku Kumpunen

@kymensanomat.fi

Kirjoittaja on mielipidetoimittaja.

Luetuimmat