Luottamus viranomaisiin kannattelee suomalaista yhteiskuntaa — Toisin on Keniassa, jossa voi lähietäisyydeltä nähdä rahan vaihtavan kättä

Kimmo Seppälä

Luottamus viranomaisiin kannattelee suomalaista yhteiskuntaa — Toisin on Keniassa, jossa voi lähietäisyydeltä nähdä rahan vaihtavan kättä

Suomessa viranomaisten välistä yhteistyötä kehutaan kovasti. Sanotaan sen olevan maailmanluokkaa. 

Yhteistyötä viranomaiset tekevät myös median kanssa. Tätä asiaa ajattelin eräänä aamuna, kun tavoittelin poliisia, joka osaisi kertoa ajovalon tärkeydestä pimeällä pyöräillessä. Poliisit eivät koskaan kyllästy kertomaan toimittajille itsestäänselviä asioita. Emmekä me koskaan kyllästy kysymään niitä.

Toimituksesta soitellaan palomestareille ja komisarioille harva se päivä. Usein toki tiukataan vaikeistakin asioista ja kysellään ikäviä. Viranomaiset ovat tehneet kanssamme töitä pitkään. He tietävät, mitä hankalissa tapauksissa saa lain ja esimerkiksi rikostutkinnan puitteissa kertoa ja mitä ei. Jos jotain asiaa ei kerrota, sitä ei tosiaankaan kerrota.

Luottamus viranomaisiin on yhteiskunnan toimivuuden ja vakauden kannalta kaiken a ja o.

Poliisisedät keksivät kyllä kaikenlaista hankaluutta elämääsi ilman pientä voitelurahaa.

Kävin syksyllä Keniassa ja todistin siellä korruptiota käsivarren mitan päästä. Poliisisedät keksivät kyllä kaikenlaista hankaluutta elämääsi ilman pientä voitelurahaa. Liikennerikkomuksia, esimerkiksi sitä, että paikalliseen bussiin on ängetty aivan liikaa ihmisiä, voidaan katsoa sormien läpi sopivaa korvausta vastaan.

Voi pohdiskella, miten jaksaisi suomalainen kouluinstituutio, jos ylioppilaslautakunnassa laadittavien yo-kokeiden kysymykset vuotaisivat joka kevät niille, joilla on varaa maksaa niistä omaisuuksia. Tätäkin tapahtuu Keniassa. Sillä seurauksella, että yliopistoon pääsevät ne opiskelijat, jotka eivät oikeasti osaa mitään.

Korruptio on Keniassa päivittäistä, jatkuvaa ja tavallista.

On haihattelua kuvitella, että Suomessa oltaisiin täydellisen puhtoisia ja viattomia, mutta korruptiota on suhteellisen vähän. Viranomaisia arvostetaan Suomessa vielä paljon. Toisin kuin utelevia toimittajia, joilla on yhtä lailla tärkeä rooli suomalaisessa yhteiskunnassa.

Molempia tarvitaan vakauden, avoimuuden ja demokratian ylläpitäjinä.