Kolumni: Vuoden ostolakko onnistui täydellisesti — vain kahdet sukkahousut piti hankkia loppumetreillä

Kolumni: Vuoden ostolakko onnistui täydellisesti — vain kahdet sukkahousut piti hankkia loppumetreillä

Aiemmin koin mielihyvää tekemistäni ostoksista, varsinkin vaate- ja kenkähankinnoista. Saatoin jopa hakea lohdutusta painelemalla vaatekauppaan toivoen, että löytäisin jotain piristävää. Tuskin koskaan koin huonoa omaatuntoa ostettuani kivan mekon, vaikka niitä roikkui kaapissa liikaa.

Eilen, 5. heinäkuuta päättyi vuoden kestänyt ostolakko, jonka aikana en ostanut yhtään vaatetta, kenkäparia, laukkua tai asustetta itselleni. Loppumetreillä, toukokuussa, jouduin tekemään pienen poikkeuksen – ostin kahdet ohuet sukkahousut kesken työpäivän. Oli pakko.

En oikeasti tarvinnut mitään, eivätkä kaupat houkutelleet. En kokenut jääväni mistään paitsi.

Vuosi oli onnistunut ja toi mukanaan paljon hyvää. Suurin asia oli entisistä tavoista poiketen mielihyvän tunne siitä, etten ostakaan mitään.

Jos päätöstä ostamattomuudesta ei olisi ollut, olisin vuoden aikana useaan kertaan todennut tarvitsevani välttämättä uuden mekon juhliin, tietynlaisen laukun tai ulkoiluun sopivat goretex-kengät. Nyt pärjäsin vuoden loistavasti ja energiaa vapautui hankintojen pohtimisesta muuhun elämään.

Miksi sitten ryhdyin tähän? Hetken mielijohteesta, halusin kokeilla jotain erilaista. Epäilijöitä riitti. Itse tiesin alusta asti onnistuvani, mutta sitä en osannut aavistaa, kuinka helppoa päätöksen pitäminen olisi. En tarvinnut mitään, eivätkä kaupat houkutelleet. En kokenut jääväni mistään paitsi.

Vallitseva asenneympäristö kuluttamisen suhteen on muuttunut kuluneen vuoden aikana harkitsevampaan ja tiedostavampaan suuntaan. Tai sitten havaintoni perustuu oman asenteeni muuttumiseen ja erilaisten asioiden huomioimiseen.

En tule enää koskaan olemaan se nainen, joka saattoi ostaa Rivieran putiikeista yhtenä päivänä useita kauniita mekkoja vain sen takia, että kuvitteli tarvitsevansa niitä. Omaa suhtautumistani kuluttamiseen kokeiluni muutti pysyvästi.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien päivätuottaja.