Kolumni: Alkukesän hermolepoa, kun pääsee pihalle taistelemaan pakollisten töiden kanssa

Kolumni: Alkukesän hermolepoa, kun pääsee pihalle taistelemaan pakollisten töiden kanssa

Kesä on jo ovella, joten on aika askarrella pihalla.

Puinen soutuvene on saatava hiottua, kyllästettyä, lakattua ja maalattua. Sen ei pidä antaa haristua kevätauringossa, vaan nopea vesillelasku on tarpeen. Näin tein ja siellähän se paatti on jo useamman viikon seissyt laiturissa eikä kertaakaan ole vesille liikahtanut. Eikä taida liikahtaakaan, mikäli aikaisemmat kesät toistavat itseään. Mutta hoidettavahan se on, kun on hankittu.

Keväällä tiettyjen kasvien kastelu on kuulemma tärkeää. Kiitos vesilaitoksen tulostavoitteiden, vesimaksut ovat sitä luokkaa, että jo vuosia sitten hankin vesiautomaatin. Sillä saa lähes ilmaiseksi vettä läheisestä virrasta eikä tarvitse pihan kastelusta maksaa jätevesimaksuakaan.

Niin se vesiautomaatti. Mikähän on, että joka vuosi on niin vaikeaa saada vesi ensi kertaa lentämään pumpun letkusta. Kyllä, kyllä siemenvedet olen aina laittanut, puhdistanut takaiskuventtiilin ja kiristänyt liitokset. Taas pumppu vain ulisi ja yskäisi tirauksen vettä pihalle ja siihen loppui vedentulo.

Aikani erilaisin keinoin pumppua kiusattuani, ei muuta kuin googlettamaan. Apua ei löytynyt, mutta lohtua kyllä, sillä kohtalotovereita näyttää olevan paljon.

Vielä kerran kävin kaikki manööverit läpi ja kas, vesi alkoi virrata. Hieno tunne tuskaisten alkutuntien jälkeen.

Ruohokin kasvaa ja se on leikattava. Leikkuria en juuri ole huoltanut, mutta se toimi kuin kello. Ensimmäisellä ajokerralla kuului hirveä pamaus. Kivihän se oli talven aikana nurmikolle ilmestynyt. Oli helppo poistaa, kun oli nyrkin kokoinen ja lensi ruohonkeräysosaan. Onneksi leikkurista ei tullut täristintä ja homma jatkui. Säikäytti kuitenkin.

Pihapuun täyslaho linnunpönttö piti vaihtaa. Pönttö alas ja uusi tilalle. Harmi, että vasta maassa huomasin linnun jo aloittaneen pesimistouhut vanhassa. Ei siellä poikasia ollut, mutta selvästi homma oli käynnissä. Harmitti, mutta varis ne poikaset olisi myöhemmin kuitenkin syönyt, kun pöntön aukko oli vuosien aikana järsitty moninkertaiseksi alkuperäisestä. Ja häädetäänhän ihmisiäkin uudisrakentamisen tieltä.

Paljon on vielä tehtävää, ja hermo lepää.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien Haminan toimituksen toimittaja.