Kolumni: Kohta veneestä peitto pois

Osa Salmenvirrasta Haminassa on ollut sula jo tovin. Haminanlahti on jäässä eikä veneellä ole vielä merelle menemistä. Mutta kohta on ja siihenhän pitää ryhtyä varautumaan.

Syksyllä vene tuli pestyä niin ulkoa kuin sisältäkin. Oli muuten tavallista enemmän näkkiä ja partaa pohjassa. Joko kyseessä on ilmastomuutoksen vaikutus myös Salmenvirran murtoveteen tai sitten se, kun veneellä ei tullut viime kesänä riittävästi liikuttua. Syy vähäiselle veneilylleni olivat tuuliset säät, ei siis suinkaan saamattomuus.

On aika valmistautua jälleen kerran ikimuistoiseen veneilykesään.

Koneen huollatin jo syksyllä eli toimin niin kuin kunnon veneilijän pitääkin. Aina en ole toiminut. Syksyllä on monesti sellainen ”kesä on nyt sitten taas ohi” -fiilis, jolloin riittää kun vene nostetaan, peitetään ja harmitellaan kuinka vähän Suomen suvessa ehtii veneillä.

Keväällä kaikki on toisin. On aika valmistautua jälleen kerran ikimuistoiseen veneilykesään, jolloin ajetaan upeassa saaristossa ja nautitaan lämpimästä säästä.

Ihan pian on syytä ottaa veneeltä peitto pois ja herätellä vene tulevaan kauteen. Akku ladattuna takaisin paikalleen, talven aikana kertyneen pölyn ja lian puhdistaminen. Pelastusliivit, merikartta ja muut syksyllä varastoon rahdatut tilpehöörit takaisin veneeseen. Jos vain löytyvät.

Ja sitten pitää vielä muistaa se välttämätön toimenpide. On vietävä sammutin viralliseen tarkastukseen, jossa valtuutettu sammutintarkastaja kopauttaa sammutinta kuminuijalla ja myy tarran kylkeen entisen tarran tilalle. Uusi tarra pelastaa sakolta, kun merivartija pysäyttää ja haluaa nähdä sen tarran.

Kovin ihmetyttää, että sammuttimen niin sanottu kuntotarkastus pitää tehdä joka vuosi. Eikö nykyaikana osata tehdä sellaisia sammuttimia, jotka säilyvät toimintakuntoisina enemmän kuin vuoden? Kyllä osataan, mutta kun joku nyt vain keksi vaatia sen tarkastuksen.

Sitten kun kaikki tarpeelliset manööverit on tehty, vene vesille ja laituriin odottamaan syksyn ylösnostoa.

Antti-Jussi Larvio Kirjoittaja on Kymen Sanomien Haminan toimituksen toimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.