Kolumni: Suvaitsevaisuus on vahvuus — Mannerheim, sateenkaaripaidat ja luottamus sopivat oikeusvaltiossa yhteen

Kolumni: Suvaitsevaisuus on vahvuus — Mannerheim, sateenkaaripaidat ja luottamus sopivat oikeusvaltiossa yhteen

Muutama viikko sitten osallistuin lasteni kanssa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeustapahtumaan, Pride-kulkueeseen, Helsingissä. Sosiaalisessa mediassa eräs tuttu ihmetteli, miksi lapsia näkyy tapahtumassa. Suomessa kun syntyvyys on laskussa ja pitäisi kannustaa nuoria perustamaan perhe, eikä pukeutumaan sateenkaaripaitoihin.

Sata vuotta sitten Suomen eduskunta hyväksyi tasavaltaisen hallitusmuodon. Silloinen valtionhoitaja Mannerheim vahvisti lain heinäkuussa 1919. Laki on ohjannut Suomen kehittymistä oikeusvaltioksi, jossa kokoontumis- ja sananvapaus ovat oleellinen osa kansallista perintöämme.

Oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen on edellytys kansalaisoikeuksille ja luottamukselle Euroopassa.

Päivälleen sata vuotta myöhemmin, heinäkuun 17. päivä, Euroopan komissio esitti parannuksia oikeusvaltioperiaatteen toteutumisen valvontaan. Suomi on puheenjohtajamaana ollut tiukkana. Se on oikein. Onhan oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen edellytys kansalaisoikeuksien toteutumiselle ja keskinäiselle luottamukselle Euroopassa. Silmätikkuja ovat olleet Puola ja Unkari, missä kansalaisoikeudet ja oikeuslaitoksen riippumattomuus ovat olleet eurooppalaisen kritiikin kohteina.

Kesäpäivänä Helsingin kadulla marssiessa sain tuntea ylpeyttä siitä, että kasvatan tulevaa sukupolvea maassa, jossa kansalaisilla on oikeus olla oma itsensä ja penätä julkisesti toiveitaan yhtäläisistä oikeuksista. Ihmisoikeuksien toteutumista tulee jatkuvasti vaalia ja tarkastella kriittisesti.

Ihmisoikeuksia puolustavat kulkueet saattavat muistuttaa karnevaalia, mutta ovat oikeusvaltion ytimessä. Sanan-, uskonnon- ja kokoontumisvapaus lujittuvat, kun välitämme näitä oikeuksia tuleville sukupolville.

Suomessa on ollut kyky hoitaa asioita yhdessä, vaikka asioista olisi oltu jyrkästi eri mieltä. Siihen suomalainen demokratia nojaa. Yhteistyö, ymmärrys ja kunnioitus vievät pientä kansakuntaa eteenpäin.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien päätoimittaja.

Uusimmat uutiset