Kolumni: Urho ja Terho kilpasilla

Ystävälläni ja minulla on käynnissä erikoinen kisa. Bongailemme perinteisiä ja harvinaisia urheiluseurojen nimiä lehti- ja nettiartikkeleista. Herkullisimmat apajat löytyvät näin kesän aikana ehdottomasti yleisurheilu- ja suunnistusjutuista, jotka pursuavat toinen toistaan mielenkiintoisimpia nimiä.

Bongauksessa täytyy tietysti olla säännöt. Kun seurasta mainitsee toiselle on tiedettävä sen perustamisvuosi. Yli satavuotiaista seuroista saa enemmän pisteitä.

Yli satavuotiaista seuroista saa enemmän pisteitä.

Vasta sain puhelimeeni viestin, jossa kaverini paasasi vuonna 1908 perustetusta Suolahden Urhosta. Ainakin aikojen alussa seuran kotipaikka sijaitsi 40 kilometriä Jyväskylästä pohjoiseen.

Nokitin kaveriani vuonna 1914 perustetulla Inkeroisten Terholla, johon olin törmännyt alueen yleisurheiluhistoriaa selaillessani.

Iäkkäiden urheiluseurojen historiikit kertovatkin tarinoita joita ennättää kuuntelemaan valitettavan vähän. Moni tarina ei ole edes löytänyt tietään sivuille ja kansien väliin, vaan leviää perimätietona sukupolvelta toiselle. Jutuissa toki tuppaavat tosi ja taru läppäävän usein kättä.

Yksi mieleenpainuva tarina, jonka itse kuulin oli kajaanilaisen Koutaniemen Visan tarina. Jo edesmennyt yleisseura Visa järjesti 1900-luvun alussa urheilukilpailuja seuran kentällä silloisen Kajaanin maalaiskunnan alueella. Tarina kertoo, että 400 metrin rataennätys olisi kirjattu muuan nuoren Urho Kekkosen nimiin. Urkki oli pistellyt radalla avojaloin pitelemätöntä kyytiä. Sotavuosien aikana urheilukenttä oli kynnetty pelloksi, jota se on vielä tänäkin päivänä. Kekkonen siis pitäköön ennätyksensä.

Vanhojen seurojen nimet pysyvät ehkäpä parhaiten esillä juurikin tällaisissa tarinoissa. Ajanhammas pystyy nakertamaan pintaan väriä, mutta katoamaan ne eivät pääse.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien urheilutoimittaja.

Antti-Jussi Korhonen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.