Kolumni: Madalla kynnystä ja osta palveluja

Tulevien ylioppilaiden ja opintonsa päättävien kodeissa ovat parhaillaan menossa kuumeiset juhlajärjestelyt. Niissä siivotaan, leivotaan, etsitään kaapeista tarpeeksi juhlallisia astioita sekä juostaan vaatekaupoissa etsimässä sopivia juhlatamineita.

Jotkut tekevät juhlajärjestelyjä pelkällä sisulla työpäivien jälkeen, vaikka kekkereiden järjestäminen ei olisi ollenkaan heidän lempipuuhaansa. Miksi? Tarjolla on myös monia ammattilaisten palveluja.

Siivoojan päästämiselle omaan kotiin tuntuu olevan monilla korkea kynnys.

Monet juhlia järjestävät ovat onneksi jo hoksanneetkin asian. Aiheeseen liittyvää lehtijuttuani varten soitin lukuisiin alueella toimiviin pitopalveluyrityksiin, siivousfirmoihin ja kampaajille. Monilla heistä olivat jo kalenterit täynnä kevään juhliin liittyviä tilauksia tai jäljellä oli enää muutamia haja-aikoja.

Loistavaa! Juhlia järjestävän oma työmäärä kevenee ja samalla tulee työllistäneeksi paikallisia ihmisiä.

Samanlainen ajattelu vaivaa meitä suomalaisia monissa muissakin tilanteissa. Ikkunat on pestävä aina itse, vaikka se vastenmielinen tehtävä olisikin. Oma koti on pidettävä aina itse puhtaana ja kiiltävänä, vaikka olisi kuinka väsynyt tai kyllästynyt puunaamiseen.

Siivoojan päästämiselle omaan kotiin tuntuu olevan monilla korkea kynnys. Koti pitää ainakin siivota itse ennen siivoojan tuloa.

Yritysten lisäksi voi työllistää myös naapurien tai ystävien teini-ikäisiä lapsia. Vanhempien suunnitellessa omia tai yhteisiä menojaan, herää kysymys, kuka hoitaa lapsia sillä aikaa? Tuttavapiiristä voi hyvinkin löytyä teini, jolle pieni lisätienesti on tervetullutta ja esimerkiksi 4H-kerhoilla on monilla paikkakunnilla lastenvahtipalveluja.

Samaan listaan voidaan lisätä dogsitterit ja muut lemmikkieläimiä omistajien matkojen aikana hoitavat nuoret tai aikuiset, nurmikonleikkuuseen kykenevät naapurin tytöt tai pojat, ja niin edelleen.

Johanna Vehkaluoto

@kymensanomat.fi

Kirjoittaja on Kymen Sanomien verkkotoimittaja.

Johanna Vehkaluoto

Johanna Vehkaluoto

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.