Kolumni: Söisitkö sirkkoja nakissa?

Hyönteiset, sirkat ja toukat ovat uusinta uutta suomalaisten lautasilla, vaikka muualla maailmassa niitä on nautittu aikojen alusta lähtien.

Hyönteisruoka on puheenaihe ja trendi. Kotimaisia hyönteisruoan ja -raaka-aineen valmistajia syntyy kuin sirkkoja ämpärissä.

Tarjolla on esimerkiksi jauhoja, nakkeja ja suoraan wokkiin tai munakkaaseen sopivia toukkia.

Myönnän suoraan ja avoimesti, että ei minulle, kiitos vaan. En kertakaikkiaan pysty nielemään sellaista, mikä joskus on ollut hyönteinen, sirkka, toukka tai joku sellainen. Makua en ole kuullut kehuttavan.

Kerron nyt senkin, etten myöskään syö esimerkiksi raakoja ostereita. Kypsennettynä ehkä maistaisin. Lihaakin syön vain täysin kypsänä.

Muualla maailmassa erilaisia hyönteisiä on nautittu aikojen alusta lähtien. Heille ne ovat perinneruokaa, jota napostellaan heti kun äidinmaidosta vieroittaudutaan. Mikäs siinä, sirkoissa ja toukissa on kovasti proteiinia, jota ihmiskeho tarvitsee monesta syystä.

Täällä yltäkylläisessä Euroopassa ei ole pulaa proteiinista, joten sen vuoksi ei ruokavaliota tarvitse kauheasti muuttaa.

Hyönteisruoan puolustajat pitävät tärkeänä sen ympäristöystävällisyyttä, jota ei voi kiistää. Hyönteiset saadaan syöntikelpoisiksi vähemmällä energialla kuin liha tai kasvihuoneissa kasvatetut vihannekset.

Kuitenkin on niin, että Suomessa on monta parempaa ja tehokkaampaa keinoa ruoan ympäristöystävällisyyden lisäämiseksi. Yksi on ruokahävikin edelleen vähentäminen. Jätteeksi menee vaivalla kasvatettua elintarviketta monin verroin enemmän kuin hyönteisproteiinia tullaan koskaan syömään. Yhden arvion mukaan ruokahävikki on 400 miljoonaa kiloa vuodessa. Siis vain Suomessa.

Maapallon saastuminen on totta ja se on oikeasti ahdistava asia. Pienillä valinnoilla on merkitystä, sen toki myönnän. Parasta ovat vähäeleiset valinnat: vaikkapa kodin lämpötilan laskeminen, turhan autolla ajon vähentäminen ja lähiruoan suosiminen.
Syömällä suurieleisesti sirkkanakkeja, voi samalla korostaa luontevasti omaa erinomaisuutta.

Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän uutistoimittaja.