Kolumni: Unelman kahdet kasvot — Maalla voi olla mukavaakin

Kimmo Seppälä

Sisustuslehdissä hehkutetaan usein, miten ihanaa on asua maalla. Entinen kyläkoulu on kunnostettu vanhaa kunnioittaen ja talossa asuu onnellisuutta hehkuva perhe. Maalle muuttaminen on asukkaiden mielestä ollut paras ratkaisu, jonka he ovat elämänsä aikana tehneet.

Esille tulevat usein vain asioiden aurinkoiset puolet. Tosin niin sen pitääkin olla, ihania sisustusideoita ja onnistuneita remonttejahan niissä jutuissa onkin määrä esitellä.

Välillä arki on kaukana maalaisromantiikasta.

Mutta olisipa hurjaa, kun jossakin jutussa kerrottaisiin, että kökkö homma, kun vanhat putket jäätyivät talvella ja alin hirsikerta piti vaihtaa kokonaan, koska se oli mätä. Tai kattia kanssa, ei tuo puuhella mitään vedä, vaikka niin väitettiin ja nyt koko keittiö on nokimusta.

Vanhempani asuvat maalla ja vietän mieheni kanssa suurimman osan lomistani kesämökillämme samalla paikkakunnalla. Välillä arki on kaukana maalaisromantiikasta.

Terveyspalvelut ovat arkipäivinä vielä samalla paikkakunnalla, iltaisin ja viikonloppuisin niitä pitää etsiä naapurikunnista, jopa 80 kilometrin päästä. Oman kunnan- ja poliisin palveluja saadakseen pitää silloinkin lähteä usein käymään naapurikylässä tai -kaupungissa. Vaatekauppoja ei ole, lähin Alko on 45 kilometrin päässä, samoin optikko ja monet muut erikoispalvelut. Parin tuhannen asukkaan kunnassa kun ei ole tarpeeksi asiakkaita.

Jos haluaisia muuttaa mökkikuntaansa kokonaan, pitäisi ensin saada kunnon lottovoitto, joka poistaisi taloudelliset huolet, koska vapaita työpaikkoja ei yleensä ole tarjolla.

Tiedän, on niitä oikeasti onnellisiakin tarinoita. Kaupungissa asuneet etsivät maaseudun rauhasta uutta suuntaa elämälleen ja löysivät sen sekä kauniin kodin.

Omalla kohdallani tärkeintä on juuri se — maaseudun rauha. Erittäin sosiaalisen työn vastapainona on ihanaa sännätä heti loman alusta kesämökille ja istua laiturilla tuijottamassa järvelle. Vain itikat seuranani.

Luetuimmat