Kolumni: Uuno Turhapuro armeijan leivissä -elokuva ennusti Lahden dopingskandaalin

Pekka Kimpanpää, kolumnikuva
Pekka Kimpanpää, kolumnikuva

Uuno Turhapuroja uusitaan televisiossa niin mielipuolisella vimmalla, ettei niistä viitsi enää poimia edes ajankuvaa, kuten puhelinkoppeja.

Mutta niin vain tämä takiainen pääsi yllättämään kesken kanavasurffauksen. Uuno Turhapuro armeijan leivissä -elokuvasta löytyi lausahdus, jolle spontaanisti hymähdin. Tämä tapahtui muistaakseni juhannusviikolla. Silloin oli elokuvan neljäs esityskerta kesäkuun aikana, mikäli Wikipediaa on uskominen.

Eräässä kohtauksessa kaksi roolihahmoa, Härski Hartikainen ja Sörsselssön, päivittelevät suomalaisurheilijoiden todellisessa elämässä kohtaamaa parjausta. Että mitä ne ovat norjalaisten puheet suomalaisten veritankkauksesta, Sörsselssön tuohtuu viitatessaan vuoden 1984 Sarajevon talviolympialaisiin.

Niissä kisoissa norjalaiset olivat ikävästi vihjailleet suomalaisten käyttäneen ainakin moraalisesti arveluttavia keinoja. Tarkkaan ottaen veritankkaus ei – nimittäin – ollut erikseen kiellettyä vielä vuonna 1984, vaan vasta seuraavana vuonna.

Suomi toi Sarajevosta pakettiautollisen mitaleita, eikä yhtään myötähäpeää aiheuttanutta käryä, joten Uunon armeijafarssin kuvaushetkellä (luultavasti alkukesä 1984) sopi kuittailla naapurin kaakatukselle.

Todennäköisesti elokuvan kohtaus on lähes tai kokonaan improvisoitua jaarittelua vailla salaviisautta. Nykykatsojaa se saattaa silti huvittaa, sillä siinähän profetoidaan Lahden vuoden 2001 MM-hiihtojen tapahtumat. Norjalaiset olivat sittenkin oikeassa.

Näin jälkikäteen katsoen elokuvan ajoitus oli jo ilmestyessään herkullinen. Ensi-ilta oli pari viikkoa sen jälkeen, kun suomalaisia oli kyykytetty Martti Vainion dopingkäryllä. Oliko Sörsselssönin suuhun sittenkin kirjoitettu nerokasta käänteistä psykologiaa? Näennäinen letkautus olikin tosi asiassa varoitus Suomen kansalle: teitä on puijattu.

Tuskin. Mutta jos piiloviestejä haluaa etsiä, niin eiköhän tämä leffa uusita viimeistään ensi viikolla.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien uutistuottaja