Kolumni: Haminassa sairastuneen varusmiehen tarina ei yllättänyt — valitettavasti

Kolumni: Haminassa sairastuneen varusmiehen tarina ei yllättänyt — valitettavasti

Ikävä sanoa, etten hämmästynyt, kun luin kollegan kirjoittaman jutun Haminassa astmaan sairastuneesta varusmiehestä. Meidän perheen asevelvollinen palveli Haminassa pari vuotta sitten, eikä ollut montakaan palveluspäivää sataprosenttisessa kunnossa. Oli hädin tuskin puolikunnossa.

Raastava yskä alkoi viikossa—parissa ja jatkui koko palvelusajan. Siinä kertyi melkoisesti yskimistä perusterveelle nuorelle miehelle, jonka 12 vuoden koulupoissaolot olivat olleet yhden käden sormilla laskettavissa.

Poika koulutettiin lääkintämieheksi. Kuukausi Vekaranjärvellä oli surkuhupaisa, koska sielläkään rakennukset eivät voita ”Paras sisäilma ikinä” -palkintoa. Eräänkin luennon aikana luennoitsija oli kyllästynyt siihen, että jatkuvasti jostain päin luentosalia kuului yskimistä. Oli sitten komentanut kaikki yskimään kerralla. Varmaan osittain vitsi, mutta toisaalta sopii hyvin armeijan henkeen.

Koulutuksen jälkeen alkoivat päivystykset varuskunnan terveysasemalla. Ne tuntuivat olevan myrkkyä. Poika valitteli kerran jos toisenkin, että olo on täysin voimaton. Henki loppui varsinkin silloin, kun jampat komennettiin siivoamaan jotain ”veksin” ikivarastoja.

Ei siis hämmästyttänyt sekään, kun pojan varusmiespalveluksen päättymisen jälkeen kuulin terveysaseman muuttaneen evakkoon tilojen huonokuntoisuuden vuoksi.

Oli sitten komentanut kaikki yskimään kerralla.

Aikoinaan kehotin moneen otteeseen poikaa lääkärin puheille. Mutta eihän äitinä voi mennä meuhkaamaan paikkaan, jossa pojista leivotaan miehiä. Onneksi välissä oli metsäkeikkoja, jolloin poika pääsi hengittelemään raitista ilmaa.

Palvelus päättyi, ja varusmiehestä tuli opiskelija. Jonkin ajan kuluttua yskä hellitti. Voimme olla kiitollisia, jos pojan elimistöön ei jäänyt pysyvämpää herkistymistä.

Varuskunnat ovat melkoisia virushautomoita. Tautikuorman ja palveluksen fyysisen rasittavuuden lisäksi ei enää tarvittaisi sisäilmaongelmia.

Luetuimmat