Kolumni: Haminan pysäköintiongelmaa on turha liioitella — Kunnallinen pysäköinninvalvonta tekisi kohtaamisten kaupungista kyttäämisten kaupungin

Haminan tiemestari ja kaupungininsinööri esittivät lehtijutussa (KySa 18.11.) suuren huolensa siitä, miten holtittomasti Haminassa pysäköidään. Taisipa toinen verrata tilannetta jopa villiin länteen.

Heidän mukaansa autoja seisotetaan tuntikausia paikoilla, joissa on aikarajoitus. Myös palvelulinjojen pysäkeille ja suojateiden eteen on pysäköinti yleistä.

Kunnallisen pysäköinninvalvonnan haikailu Haminan kokoiseen kaupunkiin on turhaa.

Haminalaisena en koe kaupungin pysäköintimeininkiä noin villinä enkä kovin huolestuttavana. Toki väärin pysäköityjä autoja välillä näkee, kuten kaikissa kaupungeissa.

Nykyisellä kauppatarjonnalla pysäköintipaikkoja keskustassa kuitenkin riittää hyvin ilman aikarajoituksiakin ja kunnallisia pysäköintivalvojia, joita haastatellut peräänkuuluttivat. Jokunen vuosi sitten kaupunki napsikin pois monia pysäköintiaikaa rajoittavia lisäkilpiä. Se oli järkevä päätös.

Kunnallisen pysäköinninvalvonnan haikailu Haminan kokoiseen kaupunkiin on turhaa. Joku ehkä näkee tässä keinon kartuttaa kaupungin kassaa. Se kuitenkin edellyttäisi ärsyttävää ja pikkutarkkaa pysäköintikyttäilyä. Kohtaamisten Haminasta voisi tulla kyttäämisten Hamina.

Yksityistä pysäköintivalvontaa Haminassa käyttää jokunen taloyhtiö ja pari kauppaliikettä. Hieman ihmetyttää, kun kilometrien päässä keskustassa on talon pihalla kyltti, että täällä valvotaan luvatonta pysäköintiä.

Myös S-market ja Lidl ovat ostaneet pysäköintivirhemaksupalvelut yksityiseltä. S-marketin osalta se on perusteltua, sillä takavuosina pysäköintihalli oli talviaikaan autojen sulatuspaikka.

Mutta mihin Lidl tarvitsee kyseistä palvelua? Kuka toisi autonsa seisomaan sen parkkipaikalle mennäkseen muualle. Pysäköintivirhemaksun rapsahtaminen siellä johtuu unohduksesta, ei väärinkäytöksestä. Olenkin päättänyt, että jos en muista kiekkoa kaivella ikkunaan ja virhemaksu tulee, jätän kyseisen kaupan palvelut säästösyistä joksikin aikaa väliin.

Pysäköintipaikkoja muuten saataisiin kaupunkiin enemmän, jos haminalaiset autoilijat opettelisivat pysäköimään niin, ettei kaksi autoa vie kolmen tilaa.

Luetuimmat

Kommentoidut