Kolumni: Purkki laatikossa, laatikko kelmussa — Kosmetiikan ostajan sopii miettiä, mikä kaikki on turhaa

Kolumni: Purkki laatikossa, laatikko kelmussa — Kosmetiikan ostajan sopii miettiä, mikä kaikki on turhaa

Ostin kosteusvoidetta. En ole erityisen merkkitietoinen valitsija, niin että minun ei pitänyt ehdottomasti saada juuri tiettyä tuotetta. Mutta ottamani tuntui ainakin valintahetkellä sopivalta.

Olen nyt käyttänyt voidetta jokusen kerran. Se on ihan OK. En ehkä ole muuttunut olennaisesti kauniimmaksi, mutta se ajaa asiansa.

Pakkaus on kosmetiikassa olennainen osa tuotetta, uskotaan ainakin alan teollisuudessa.

Pakkausta olen kyllä miettinyt.

Voide on lasipurkissa. Purkissa on muovikansi. Muovin alla on pikkuinen folioläppä kakkoskantena.

Purkki oli ohuessa kartonkilaatikossa.

Laatikon päällä oli vielä ohut kelmu.

Jos voide olisi mennyt lahjaksi, myyjä olisi saattanut kääräistä siihen lisäksi ylimääräisen korean paperin, kenties kiiltävät nauhatkin. Nytkin minulta taidettiin kysyä, tarvitsenko pussia.

Mikä kaikki on turhaa?

Pakkaus on kosmetiikassa olennainen osa tuotetta, uskotaan ainakin alan teollisuudessa. Pakkausyhdistyksen verkkosivuilla erään valmistajan edustajan haastattelun yhteydessä vakuutetaan, että meikkien ja ihonhoitotuotteiden ostaja haluaa kokonaiselämyksen, joten myös pakkauksen pitää tuottaa iloa.

Toisessa sivustolla julkaistussa jutussa kerrotaan, että kestävän kehityksen mukaisen pakkaussuunnittelun merkitys kasvaa. Ympäristövaikutusten minimointi edellyttää onnistuakseen, että kuluttaja innostuu siitä. Kaupan hyllyyn jäävä tuote ei ole ekologinen. Mukavuudenhaluisen ihmisen päällimmäinen valintaperuste ei ehkä ole tuotteen ympäristöystävällisyys.

Suomalaiset tuottavat yhdyskuntajätettä 2,7—2,8 miljoonaa tonnia vuodessa. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017 sitä kertyi 510 kiloa asukasta kohti.

Siitä hyödynnettiin 99 prosenttia, mikä on enemmän kuin koskaan. Valtaosa menee siis joko energiantuotantoon tai materiaalina hyödynnettäväksi.

Jos kehitys on näin positiivista, onko sitten haittaa, että kosteusvoiteessa on pakkausta pakkauksen päälle?

Vai onko sittenkin hyvä kysymys, mikä kaikki on turhaa?

Kommentoidut