Itämeri ja puhdas vesi ovat kansallisaarteitamme - Niiden vaaliminen vaatii ryhdikkäitä toimia ja luottamusta tieteeseen

Kimmo Seppälä

Itämeri ja puhdas vesi ovat kansallisaarteitamme - Niiden vaaliminen vaatii ryhdikkäitä toimia ja luottamusta tieteeseen

Itämeri hurmasi minut hetkessä ja yllättäen. Se tapahtui tiistai-iltana Santalahdessa, kun aurinko oli jo painumassa mailleen. Takana oli kunnon pyörälenkki ja lupaus itselle siitä, että mereen on mentävä uimaan. Rannikolla vuosikaudet asuneen on vaikea uskoa, että joku ei ole suolaisessa vedessä uinut naismuistiin. Kokemus oli ikimuistoinen: lempeä ilma, lämmin vesi ja kuu taivaalla möllöttämässä. Nyt suhteeni mereen on sinetöity.

Kuluneella viikolla on mitattu historiallisia lämpöennätyksiä koko maapallolla. Kuumuutta ei kehtaa valittaa; eri puolilla maailmaa lämpötila on kohonnut reippaasti yli 50 asteen. Suomessa on sentään puhdasta vettä, joka vilvoittaa ja sammuttaa janon.

Keinoista ollaan eri mieltä, mutta harva tohtii tieteellisiä tosiasioita kiistää.

Itämeri on monin paikoin puuroutunut sinilevän alle. Näin kuumana kesänä levätilanne on ollut huonompi kuin yleensä.

Ennen ilmastonmuutos puhutti marginaalisissa piireissä. Nyt siitä puhutaan jo arkisesti, myös liike-elämässä ja jokaisessa puolueessa. Keinoista ollaan eri mieltä, mutta harva tohtii tieteellisiä tosiasioita kiistää. Ilmasto lämpenee, vaikka heinäkuun helteet eivät siitä suoraan kerrokaan.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush hämmensi taannoin kertomalla julkisesti, ettei usko evoluutioteoriaan ja ilmastonmuutokseen. Näkemykset aiheuttivat yhdysvaltalaisessa akatemiassa valtavan kohun. Trumpin valtakaudella faktat ja tunteet ovat sekoittuneet entisestään.

Suomessa on syytä pystyä pitämään pää kylmänä. Tutkimus, tekniset innovaatiot, poliittiset päätökset ja kuluttajien valinnat ovat kaikki omalta osaltaan osa ratkaisuja. Kysymys ei ole mielipiteistä, vaan siitä, luottaako tieteeseen ja tosiasioihin.

Meripäivien paahteessa puhdasta suomalaista juoma- ja merivettä kaivattiin ja osattiin kiitellä laajasti. Tämänkin kansallisaarteen vaaliminen vaatinee uhrauksia ja ryhdikkäitä toimia. Pidetään huoli merestä ja sen varaan rakentuneesta perinnöstä jatkossakin.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien päätoimittaja.

Luetuimmat