Kolumni: Sodan ahdistavuus tulee vahvasti läpi valkokankaalla

Kolumni: Sodan ahdistavuus tulee vahvasti läpi valkokankaalla

Aku Louhimiehen ohjaama uusi Tuntematon sotilas -elokuva on varmasti ollut yksi viime aikojen puhutuimpia aiheita, mutta jos joku ei vielä ole sitä nähnyt, niin suosittelen kyllä. Läheskään jokainen elokuva ei aiheuta kylmiä väreitä, mutta tämä elokuva onnistui siinä jo ennen kuin se oli kunnolla ehtinyt edes alkaakaan.

Vaikka alussa olikin muun muassa kaunista taiteellista vedenpintanäkymää, luulen että elokuvan musiikeilla oli tähän roolinsa. Ne taisivat osua syvälle.
Sitä sanotaan, että alkuperäinen on aina alkuperäinen, eikä sitä käy kieltäminen. Mutta ei se seikka aina automaattisesti tee siitä parempaa, tai siitä tehdyistä versioinneista huonompia. Ottamatta kantaa siihen kumpi on parempi, tämä vai alkuperäinen, totean että ne molemmat täytyy katsoa ihan jo vain yleissivistyksenkin takia.

Kyseessä on synkkä ja painava aihe, tunnepitoinen elokuva. Tässäkin versiossa on kuitenkin myös huumoria tallella ja välillä sai naurahdellakin. Mutta myös sotien kauheudet, erityisesti niiden ahdistavuus, tulivat vahvasti läpi valkokankaalta.

Kyseessä on synkkä ja painava aihe, tunnepitoinen elokuva.

Ehkä jo itsessään se ajatus siitä, että kun tietää tuon kaiken tavallaan olevan totta, saa ahdistuksen aikaan. Elokuvamaailmasta löytyy monenlaista kauhua, pelkoa, ja ahdistusta, realistista ja täysin kuviteltua, mutta tämä tulee erilailla lähelle. Tämä on täysin totta tietylle suomalaiselle sukupolvelle, ja tapahtunut vain hyvin vähän aikaa sitten.

Ja onhan tässä sekin seikka, että jollekin jossain päin maailmaa tuo on yhä todellisuutta juuri tälläkin hetkellä. Eivät maailmasta sodat ole loppuneet, eivätkä kai ota loppuakseenkaan. Mutta se suuri kysymys kuuluukin, että miksi?
Ja jos sotia ei yksi ihminen pysty noin vain lopettamaan, voi tästä jokainen ainakin ottaa kulmaa hetkessä elämiseen ja jokaisen sekunnin arvostamiseen. Pysäyttävä elokuva.


Kirjoittaja opiskelee Kymenlaakson opistossa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat