Päätoimittajalta: Lisää töitä postille ja käsittelijöille

Kesätoimittajahakemusten postilaatikossani on 67 viestiä. Varsinaisten hakemusten määrää täydentää muutama täsmennysposti.

Tavallaan olisi hienoa, jos voisin sanoa, että viestejä jatkokeskusteluineen oli 167 tai 267. Mitä isompi luku olisi, sitä perustellumpaa olisi ajatella, että lehti ja tiedonvälitys tarjoavat houkuttelevia työpaikkoja. Mutta sitten vain vielä useammalle kuin nyt olisi pitänyt lähettää ”tällä kertaa valinta ei kohdistunut sinuun” -vastaus.

En halua työvoimaviranomaisen etäpäätteeksi.

Toimituksen edellisestä vakituisen vakanssin täyttämisestä on jo vähän aikaa, niin että olen tyhjentänyt rekrytointipostin laatikon. Ennen ratkaisua tai edes kolmen kärjen kierrosta seulottavanani oli kuitenkin ollut aika pino sähköisiä ja jokunen kappale paperille kirjoitettuja hakukirjeitä ansioluetteloineen, työnäytteineen ja suosituksineen.

Mietin tietysti, mitä tapahtuu, jos Suomen hallitus onnistuu viemään päätökseen työttömyysturvaan liittyvän lakiesityksensä. Tarkoituksenahan on edellyttää työttömältä, että jos korvauksia mielii, töitä on haettava ahkerasti, keskimäärin yhtä paikkaa viikossa.

Etelä-Kymenlaaksossa on kuutisentuhatta työtöntä. Mitä, jos he kaikki päättäisivät tämän tästä pistää postia luettavakseni? Tai edes silloin, kun meillä on julkisesti ilmoitettu avoimesta paikasta. Koulutusvaatimuksilla joukkoa voisi koettaa rajata, mutta velvollisuutensa täyttäjät saattaisivat sivuuttaa ne. Sitä paitsi vapaissa ammateissa pätevä voi olla monella muullakin tavalla kuin hyvillä maisterinpapereilla.

Nytkin hakemuksia tulee meille ympäri maata. Entä jos jonain viikkona Suomen noin 300 000 työttömästä vaikka joka kymmenes arpoisi minkä tahansa tietyn työpaikan velvollisuuskirjeensä vastaanottajaksi?

Kauhukuvitelmani ei ole ihan tyhjästä ammennettu. Kun meillä etsittiin toimittajaa vakituiseen työsuhteeseen, yksi ”tavoittelija” soitti, että hän ei elämäntilanteensa takia todellisuudessa halua paikkaa, mutta viranomaisen kehotuksesta jättää hakemuksen. Tämän vuoden kesätoimittajarumba kertoi, että hakukirjeitä urakoidaan ja monistetaan. Ainakin yksi meille lähetetty oli osoitettu ihan toiseen lehteen.

En halua työvoimaviranomaisen etäpäätteeksi. Jos meillä on töitä tarjolla, haluan lukea postia vain niiltä ihmisiltä, jotka vakavissaan pyrkivät meille. Velvollisuudesta tehty yhteydenotto ei edistä työllistymistä.

On ehkä odotuksenmukaista, että toimittajat jo roolissaan haukkuvat hallitusta. Mutta tämä esitys nyt on aivan järjetön. Se vahvistaa kuvaa, jonka yksi työtoverini tiivisti toteamalla, että nykyinen hallitus tekee parhaat päätöksensä, kun se peruu edelliset.

Sen verran annan periksi, että uskon ahkeran pyrkimisen auttavan joskus. Työpaikkoja on. Ja jotkut täkäläiset työnantajat valittavat, että osaavaa väkeä on vaikea saada.

Päivi Taussi Kirjoittaja on Kymen Sanomien vastaava päätoimittaja. paivi.taussi@kymensanomat.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.