Kolumni: Perinteet eivät vie vapautta, siksi viisaat tietäjät kylpytakissa ovat joulun must!

Kolumni: Perinteet eivät vie vapautta, siksi viisaat tietäjät kylpytakissa ovat joulun must!

Hyvä apulaisoikeusasiamies. Tämä on joulukirjeeni sinulle.

Asun Kotkassa. Meillä on täällä Etelä-Kymenlaaksossa hienoja kirkkoja, luterilaisen ja ortodoksisen kirkkokunnan omia. Olemme näet idän ja lännen kristinuskontojen vaikutuksen piirissä.

Olet kehottanut, että kirkot tilana eivät saisi enää olla koulujen joulujuhlien pitopaikkoja. Se on mielestäni perinjuurin harmittavaa, koska olen suomalainen ja kirkon kertomukset mielestäni kuuluvat tähän meidän kulttuurin jouluun ja kirkko rakennuksena on joulun tapahtumapaikka. Ja sehän on mukavaa, sillä kirkkomme ovat historiallisia rakennuksia.

Samalla tapaa joulupukki ja hänen porukkansa kuuluvat suomalaiseen jouluun. Olet kai itsekin nähnyt joskus tontun jäljet lumessa?

Koska tilana kirkko on iso kuin palloiluhalli olisi outoa alikäyttää tällaisia tiloja. Kyllähän konserttien tavoin koulujen juhlat voivat kirkossa olla. Vai mitä?

Mielestäni et siis tosissasi voi esittää, että joulujuhlien pitäminen kirkoissa olisi laitonta. Onhan se totta, että koululaisten pitäminen hiljaisena kirkossa on taitolaji niin kirkossa kuin palloiluhallissakin. Mutta niillä on aivan omat pörinänsä, en usko, että rakennuksen joko uskonnollinen tai urheilullinen hurmos niiden kalkatusta kiihdyttää.

Sitä paitsi en usko, että joulujuhlan aikana, tunnin tai puolentoistatunnin tapahtumassa, kukaan lapsi saisi raiteilta suistavan syvän uskonnollisen herätyksen.

Ja mietipä sitä, miltähän se muuten karjalaisista tuntui, kun sotavuosina olivat ulkomaalaiset kiihkopäissään tehneet sipulikupolikirkoista hevostalleja? Ei hevoset varmaan noista vuosista sielukkaimmiksi tulleet.

En usko, että joulujuhlan aikana, tunnin tai puolentoistatunnin tapahtumassa, kukaan lapsi saisi raiteilta suistavan syvän uskonnollisen herätyksen

Sitä paitsi meidän kansankynttilät, vesojemme ohjaajat ja heidän johtajansa toki kyllä tietävät, mikä on oikein ja mikä on väärin. Joulujuhlissakin.

Itse liikutun joka kerta kun joulujuhlassa ovivartijoina ovat viisaat tietäjät, isiensä kylpytakeissa. Enkeleissä taas jouluhileet saavat elämänsä tarkoituksen.

Eli hyvää joulua ja ota hieman rennommin.