KOLUMNI: Taidehistoria havisee kivasti kesällä elvytetyssä Kotkan Uusikuvassa, ja taiteilijaseura ansaitsisi palkinnon

KOLUMNI: Taidehistoria havisee kivasti kesällä elvytetyssä Kotkan Uusikuvassa, ja taiteilijaseura ansaitsisi palkinnon

Kotkan galleria Uusikuvassa havisevat monet historiat. Niiden joukossa ovat ainakin taidehistoria, kulttuurihistoria ja kulttuuripolitiikan historia.

Viikko sitten siellä avattiin näyttely, jossa on esillä Kuutti Lavosen, Paul Osipowin, Heimo Suntion ja Juhani Tuomisen teoksia. Kolmella ensimmäisellä on yhteydet Kotkaan, vaikka kukaan ei ole enää vuosiin tai vuosikymmeniin seudulla asunut. Kytkentöjä historian kerroksiin tuo tietysti se, että kaikilla on ollut aikaisemminkin töitä esillä Uusikuvassa, ja se, että nyt näyttelyssä olevissa teoksissa on aika vanhojakin, ja se, että taiteilijat ovat varsin ansioituneita, kaanonissa paikkansa saaneita.

Taannoisen lopettamispäätöksen typeryydestä ei kannata enää jankuttaa.

Pieni historiapala on sekin, että ikään kuin ylimääräisenä seinällä on yksi Taideahtaajien teos, keväällä edesmenneen Timo Mähösen muistoksi. Taideahtaajat oli 1990-luvulla toiminut kotkalainen ryhmä, johon kuuluivat Mähönen, Suntio ja Juha Metso.

Uusikuva on nyt kesästä saakka elänyt uutta elämää henkiin herätettynä. Siellä on ollut hienoja näyttelyjä.

Taannoisen lopettamispäätöksen typeryydestä ei kannata enää jankuttaa. Riittää, kun toteaa, että haikailtuja säästöjä ei kertynyt, kun maksut joka tapauksessa juoksivat myös tyhjästä tilasta.

Nyt ei voi kuin toivoa, että toimintaa pyörittävän taiteilijaseuran hartiat ja rahkeet kestävät. Gallerian ylläpito ei ole sen ydintoimintaa, vaan taiteen rakkaudesta harjoitettavaa kaupunkilaisten palvelua.

Taiteilijaseura ansaitsisi rakkaudestaan palkinnon. Kotkassa jaetaan monenlaisia tunnustuksia, niin että tässä olisi oiva kohde. Kunniakirjaan voisi liittyä paitsi kauniit kehykset myös muuta aineellista hyvää.