Kolumni: Oi valkolaivat, palatkaa

Neljäs ja tällä tietoa vuoden viimeinen Kotkaan saapunut risteilyalus kiinnittyi Kantasatamaan viime lauantaina. Saksalaisia turisteja kuljettanut Amadea oli kesän aluksista pienin, mutta asiaa tuntevien laivaa vastassa olleiden henkilöiden mielestä merkittävin. Kyseessä on lähes 20 vuoden ikäinen, alle 200 metrin pituinen laiva, mutta ratkaisevaa onkin laatu. Viiden tähden aluksen palvelun tasoa voi päätellä siitä, että 600 matkustajan kanssa seilasi 350 henkilön miehistö. Siinä ei tarvitse drinkkiä kovin kauan odotella.

Amadean tuomat matkailijat olivat pääosin eläkeikäisiä. Heillä on aikaa ja alusvalinnasta päätellen myös rahaa. Yli puolet oli jo etukäteen ilmoittautunut paikallisen yrityksen tarjoamille retkille, osa lähti kävelykierrokselle Kotkansaarelle, osa eteni omatoimisesti.

Ratkaisevaa on se, että maissa vieras osataan yllättää ja tehdä vaikutus.

Satamassa laivan saapumista katsellessa heräsi keskustelu. Siitä, miten erilainen tunnelma samalla paikalla mahtoi olla satamajätkien ja raa’an ruumiillisen työn aikaan 1950-luvulla? Enää ei käännellä sellupaaleja kuin näytöskisoissa.

Toinenkin keskustelu käytiin. Risteilijät ja niiden tuomat vieraat ovat tärkeitä tulonlähteitä. Jos Kotkasta ja Haminasta tulee kiinnostavia kohteita, yhä useampi varustamo ottaa ne mukaan Itämeren-kierroksen pysähdyspaikoiksi. Miten yrittäjät saadaan mukaan tarjoamaan täsmäpalveluita laivamatkustajille? Ainakin ovet kannattaa pitää auki silloin, kun muutama sata tai tuhat matkustajaa tulee keskustaan. Kylttejä heidän omilla kielillään? Nimikkoannoksia ravintoloihin? Salakapakka satamaan?

Kahdeksan kaupungin jälkeen risteilyvieras ei osaa sanoa, kävikö hän hienossa puistossa Kotkassa vai Riikassa. Eikä se olekaan ratkaisevaa. Ratkaisevaa on se, että maissa vieras osataan yllättää ja tehdä vaikutus. Myönteinen kokemus välittyy varustamolle ja ehkä kesällä 2019 Amadeakin palaa Kotkaan. Ensi kesänä se näet Itämeren parhaat -risteilyllään jatkaa Helsingistä suoraan Pietariin.

Tiina Katajisto Kirjoittaja on Kymen Sanomien toimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.