Antti Tuisku, mene ja valloita maailma

Tällaisena lapsettomana media-alan ammattilaisena seuraan tarkkaavaisesti etenkin sukulaismukuloiden kulutustottumuksia. Mitä sovelluksia heillä on puhelimissaan? Mitä katsovat Youtubesta? Tietävätkö ylipäätään, miten television kaukosäädin toimii?

Tänä kesänä sisarusten kersat tarjosivat toistaiseksi suurimman yllätyksensä. Itäsuomalaiset alakoululaiset hoilasivat ulkomuistista useita tarttuvia kesähittejä, mutta tällä kertaa norjaksi. Hämmentynyttä enoa sivistettiin silmiä kulmakarvoissa asti pyöräyttäen. Esiintyjät ovat Marcus ja Martinus, tietenkin. Pohjoismaiden tämän hetken kovimmat poptähdet.

Arvoisa Antti Tuisku! Sinun on aika lähteä kotoa.

Kuulun sukupolveen, jolle ulkomaalainen populaarimusiikki oli automaattisesti aina englanninkielistä. Artisti saattoi olla A-ha, Abba tai Amorphis, mutta kieli oli aina kansainvälistymisen kynnyskysymys.

Enää ei näin ole. Edes draamasarjojen puolella. Tanskalainen Vallan linnake, norjalainen Skam ja lukuisat ruotsalaiset Nordic noir -jännärit ovat uuden ajan nettijakelun avulla hurmanneet katsojia ympäri maapalloa. Oudosta kielestä huolimatta.

Suomalaiselle kulttuuriviennille kielimuurien murtuminen on upea asia. Jossain sitä kiivaasti kaivattua meidän Siltaamme parasta aikaa kirjoitetaan, suomeksi. Ellei sitten USA:n Netflixin etusivulle tällä viikolla noussut rikossarja Sorjonen ehdi ensin.

Mutta mitä jos yllätyksen tarjoaisivatkin muusikot? Suomalaisen populaarimusiikin vientivauhti on saanut vuosikymmenen mittaisen alennustilan jälkeen uutta puhtia. Isac Elliot ja Alma valloittavat jo isoja areenoita, mutta perinteisen todennäköisyyslaskennan mukaisesti englanniksi.

Koko maailma on nyt valmis ottamaan omakseen Suomen valovoimaisimman artistin. Ja nimenomaan suomen kielellä.

Arvoisa Antti Tuisku! Sinun on aika lähteä kotoa. Ei ole kerrassaan mitään syytä, miksei koko maailma jo hyvin pian hoilaisi, miten on pakko twerkkaa jotta saisi fyrkkaa.

Kirjoittaja on parikkalalainen Suuren Journalistipalkinnon voittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.