Kolumni: Olet rakas — näillä kahdella sanalla voi olla suuri merkitys, koska jokainen haluaisi olla tärkeä toisille

Kolumni: Olet rakas — näillä kahdella sanalla voi olla suuri merkitys, koska jokainen haluaisi olla tärkeä toisille

Syksy on edennyt pitkälle. Vielä on komea ruska, mutta pian tulee syksyn pimeys ja marraskuun räntä. Lapsiperheen eteisessä on liian pieniä ja säähän sopimattomia kenkäpareja, eikä talvihaalareita löydy ajoissa ennen ensimmäisiä pakkasaamuja. Moni pienen lapsen vanhempi kokee uupumusta. Samanaikaisesti yhä useampi ikääntyvä kärsii yksinäisyydestä. Saisi joskus tulla joku kylään, tuoda hiekkaa kengänpohjissaan eteisen lattialle muistuttamaan siitä, että olen tärkeä.

Sosiaalinen media täyttyy silotelluista kuvista arjesta. Harva tohtii tuttujaan rasittaa kielteisillä uutisilla elämästään. Luomme kollektiivisen illuusion siitä, millaista hyvä arjen pitäisi olla – ja erehdymme. Hyvä arki ei ole kauniita kattauksia. Se on sellaista elämää, jossa juuri sinä riität ja olet hyväksytty. Harva meistä osaa riman sille tasolle asettaa.

Työssä käyvälle syksy merkitsee usein tiukkaa pusertamista. On tulospainetta, raportointia ja orastavaa kaamosväsymystä pimenevissä illoissa. Suorittaminen tuo tunteen siitä, että on hyväksytty tai edes pysyy tahdissa mukana.

Eräänä päivänä sain lapseni seurakaverin äidiltä arkisen viestin kännykkään. Se pysäytti. Viestin keskellä oli lause: Olet rakas. Kuinka sanat yllättivät ja lämmittivät! Tunsin olevani tärkeä osa yhteisöä, jossa koen välillä huonoa omaatuntoa siitä, onko juuri minun panokseni riittävä.

Kuuluminen edes yhteen yhteisöön, olkoon se naapurusto, harrastusporukka tai kaupunginosa, on tärkeää jokaiselle. Tällä viikolla vietettiin mielenterveyspäivää. Kampanjan viesti oli, että hei, on ihan ok, vaikka kaikki ei olisikaan ok. Se on elämää ja olet yhtä arvokas kuin kaikki muut.

Katsotaanhan ympärillemme, ei jätetä ketään yksin ja laitetaan hyvä kiertoon. Löytyykö sinun läheltäsi joku, jolle voisit sanoa, että olet rakas, sinä riität?

Kirjoittaja on Kymen Sanomien päätoimittaja.