Kolumni: Globalisaatiolla on myös puolensa - Teollistuminen on vähentänyt kehitysavun tarvetta

Kimmo Seppälä, 5c7c0e5f-c1f8-4e4b-a7f7-aeffdda1f478

Kolumni: Globalisaatiolla on myös puolensa  - Teollistuminen on vähentänyt kehitysavun tarvetta

Johtavien teollisuusmaiden G7-kokous Kanadassa viime viikonloppuna päättyi mahalaskuun. Tosin se alkoikin ikävissä tunnelmissa, kun Donald Trump päätti ottaa tuontitullit käyttöön myös liittolaismaiden kaupassa ”turvallisuussyistä”. Trump huipensi kauppapoliittisen ristiretkensä irtautumalla – jälkeenpäin – kokouksen julkilausumasta ja haukkumalla tapaamisen isännän, Kanadan pääministerin, Justin Trudeaun pahanpäiväisesti.

”Keskusteluista” julkaistusta kuvasta on tullut jo klassikko ja ehdokas Vuoden uutiskuvaksi. Siinähän Saksan liittokansleri Angela Merkel näyttäisi yrittävän takoa järkeä Trumpin päähän muiden johtajien seuratessa tympääntyneen näköisenä vieressä. Trump taas on hänelle tyypillisesti kädet puuskassa ja sellainen ”mitä akka horiset” -ilme kasvoillaan.

Trumpia risoo erityisesti Kiina, joka on vallannut markkinat alhaisilla tuotantokustannuksillaan. G7-maissa toimineet yritykset ovat siirtäneet sinne tuotantoaan, mikä on tiennyt työttömyyttä ja elintason laskua kotinurkilla. Tämän kokeneet amerikkalaiset juuri nostivat Trumpin Valkoiseen taloon repimään papereita.

Nyt Trump vie kehitystä toiseen suuntaan.

Länsimaista katsottuna Trump on oikeassa, mutta jos näkökulmaa laajennetaan koko maapallon tasolle, niin asian voi nähdä toisinkin. Juuri globalisaatio on nostanut Kiinan ja monet muutkin Kaukoidän maat köyhyydestä sellaiselle tasolle, että ne eivät tarvitse perinteistä kehitysapua selviytyäkseen. Tilanne on paljon parempi kuin Afrikassa, jossa samanlaista teollistumista vasta aloitellaan ja jossa kehitysavulla on vielä iso rooli.

Idässä on tavallaan saavutettu osa Uuden kansainvälisen talousjärjestyksen (UKTJ) ohjelmasta, jonka kehitysmaat lanseerasivat 1970-luvulla parantaakseen asemaansa maailmantaloudessa. Yksi sen päätavoitteista oli poistaa syrjivät suojatullikäytännöt. Nyt Trump vie kehitystä toiseen suuntaan.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kirjoittaja on mielipidetoimittaja.

Uusimmat uutiset