Päätoimittajalta: Hyvä arki voittaa juhlan – Siksi kuntavaaleistakin kannattaa kiinnostua

On olemassa kaksi sanaa, joiden lausuminen ääneen karkottaa osan yleisöstä heti kättelyssä. Kuntapolitiikka ja vaalit. Ymmärrän hyvin. Kuntapäättäjä kuulostaa yhtä tympeältä ja vanhanaikaiselta kuin C-kasetti tai maksakastike.

Kannattaa kuitenkin antaa mahdollisuus ja miettiä kenelle oman äänen haluaisi antaa. Kunnissa tehdään kaikkein tärkeimmät päätökset, jotka omaan lähiympäristöön vaikuttavat.

Kunnanvaltuutetut vaikuttavat siihen, millaiset mahdollisuudet kotikunnassa on harrastaa ja liikkua, kenelle ja kenen ehdoilla rakennetaan, millaiset olosuhteet on perustaa oma yritys ja monta hoitajaa lapsen päiväkodissa on. Mistä saa hoitoa hädän hetkellä ja millainen on lähikoulu? Uuden koirapuiston sijainti tai katuvalojen palaminen yöllä ovat nekin asioita, joista kunnanvaltuutetut keskustelevat ja päättävät. Pieniä huolia kenties, mutta päätöksiä, joilla voi olla suuri merkitys omassa arjessa.

Etulyöntiasemassa ovat puolueet, joilla kovaa osaamista ja kokemusta on ennestään. Uusia osaavia tekijöitä kaivataan aina mukaan, samoin nuoria kasvamaan kokeneiden opissa. Vuosi on ollut vaativa ja ehdokaslistat ovat Etelä-Kymenlaaksossakin täyttyneet yllättävän hitaasti. Hyvän ehdokaslistan kokoaminen on ollut monissa puolueissa haastavaa ja osaltaan hidastanut keskustelua vaalien alla. Selkeiden yhteisten teemojen ja puolueiden vaalitelttojen sijaan yksittäiset ehdokkaat ovat pyrkineet vaikuttamaan esimerkiksi sosiaalisen median kautta.

Kymen Sanomilta on kysytty sitä, miten pystymme kohtelemaan kaikkia puolueita tasapuolisesti. Selvää on, että pyrimme kaikin tavoin tasapuolisuutta takaamaan. Ehdokaslistoja julkaisemme vain kootusti. Yksittäisistä ehdokkaista uutisoimme vain silloin, jos ehdolle lähteminen on selkeä uutinen eli kyseessä on muista tehtävistä erityisen tunnettu henkilö.

Nyt kannattaa panna oma ehdokas tiukille, olla häneen yhteydessä ja kertoa mikä kotikunnassa on sinulle tärkeintä. Ehdokkaat, kuunnelkaa äänestäjiä. Kertokaa mihin haluaisitte ja mihin voitte vaikuttaa.

Mielipidesivuilla julkaisemme tasaisesti eri puolueiden ehdokkaiden kirjoituksia. Oman jännittävyytensä tuo se, että levikkialueellamme on viisi kuntaa. Vaalipäivä on toimitukselle iso voimainkoitos. Ennen vaaleja luvassa on kuntalaisten mielipiteiden kartoittamista, kuntalaisia palveleva vaalikone ja asiapitoisia uutisia vaaleihin liittyen. Henkilöjuttuja emme ehdolla olevista kuntalaisista enää vaalien alla kirjoita.

Oman ulottuvuutensa tuleviin kuntavaaleihin tuo koronapandemia. Oikeusministeriön virkamiehet ovat toivoneet vaalien siirtämistä, mutta puolueet ovat ehdotusta vastustaneet. On selvää, että yleinen ja yhtäläinen äänioikeus on voitava taata jokaiselle. Lisäksi on riski, että äänestysprosentti jää alhaiseksi, jos äänestäjät eivät uskalla lähteä uurnille.

Maailmalta löytyy esimerkkejä. Espanjassa Katalonian aluevaaleissa äänestysprosentti tippui tässä kuussa ennätyksellisen alas reiluun 50 prosenttiin, vaikka vauraalla itsehallintoalueella äänesti viime vaaleissa 80 prosenttia äänioikeutetuista. Kuntavaalien kiinnostus on jo entuudestaan ollut liian alhainen Suomessa. Jos kaikki eivät voi äänestää ja iso osa ei halua, päätöksentekoelimille ei synny vahvaa poliittista mandaattia. Se olisi hankala alku uudelle toimikaudelle.

Vaaleja kohti mennään, kelpo vauhtia. Seuraamme tiiviisti keskustelua ajankohdan mahdollisesta siirtymisestä. Sillä aikaa kuntapolitiikkaa tehdään joka päivä, kaikille kuntalaisille. Nyt kannattaa panna oma ehdokas tiukille, olla häneen yhteydessä ja kertoa mikä kotikunnassa on sinulle tärkeintä. Ehdokkaat, kuunnelkaa äänestäjiä. Kertokaa mihin haluaisitte ja mihin voitte vaikuttaa – ja onnea jokaiselle kampanjointiin!

heidi.ekdahl@kymensanomat.fi

Luetuimmat