Kolumni: Ruskea ärsyttää silmää

Ruskea kuin toukokuu. Näin voisi kuvailla työhuoneeni ikkunasta avautuvaa näkyä. Luonnosta ei löydy kovin montaa värikartan sävyä, nurmikkokin on enemmän beige kuin vihreä.

Työkaverini kertoi nähneensä pääskyn. Normaalisti pääskysen näkeminen toukokuun puolivälissä ei herättäisi kummastelua, mutta nyt se yllätti. Aloin saman tien säälitellä linturukkaa:

Rikkaruohojen kitkentään tämä kevät on ollut loistava.

— Nyt se varmaan kiroilee, että on tullut tänne palelemaan.

Kevään hitaasta etenemisestä on tullut vitsi. Vitsailuun ovat yhtyneet niin meteorologi Pekka Pouta kuin monet sosiaalisen median käyttäjät. Lehdessämme viime viikolla julkaistu kuvapari Mansikkalahdesta oli pysäyttävä: vuosi sitten otetussa kuvassa lapset läiskyttelivät rantavedessä auringonpaisteessa, tämänvuotisessa värjöteltiin rannalla pipot päässä.

Henkisten kärsimysten lisäksi kolealla keväällä on taloudellisia vaikutuksia. Poikkeuksellisen hyytävä sää on viivästyttänyt muun muassa kevätkylvöjä. Varhaisperunan kypsyminen saattaa hidastua yöpakkasten vuoksi. Myös mansikka on myöhässä.

Harrastajapuutarhurilla kysymys ei ole elannosta vaan enemmänkin harmituksesta. Puutarhamökin pihan ruskea väripaletti ärsyttää etenkin esteettistä silmää. Yleensä tähän aikaan vuodesta on päässyt ihastelemaan luonnon heräämistä. Nyt monet kevätkukkijat ovat yhä tiukasti maan povessa.

Rikkaruohojen kitkentään tämä kevät on ollut loistava — vuohenputkien alut erottuvat mustasta maaperästä harvinaisen hyvin.

Ikkunoiden sisäpuolelle auringonvaloa on kuitenkin riittänyt. Kotini ikkunalaudalla kasvattamani chilit ja tomaatit ovat venähtäneet jo puolimetrisiksi. Toivottavasti niiden siirto mökin kuistille onnistuu ensi viikonloppuna, sillä viimeinkin sääennuste lupaa hyvää. Lauantaille Kotkaan on povattu jopa 18 astetta.

Ehkä me pian saamme uuden keskustelunaiheen: kohta pääsemme valittamaan, että on kuuma ja hiki.

Outi Palmu Kirjoittaja on Kymen Sanomien kulttuuritoimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.