Kolumni: Koirat töihin

Pelastuskoirat, palveluskoirat, huumekoirat, opaskoirat, lukukoirat ja kaverikoirat. Koirilla osaamista ja tehtävää riittää. Koirat ovat töissä arvokkaissa ja tärkeissä tehtävissä. Niiden aistit ovat ihmisen palveluksessa, ehkä jopa siinä määrin, että koira on tehtävässä pääosissa, ihminen vain kuulija ja perässä kulkija. Mielenkiintoista.

Perheessämme ja suvussamme koira on ollut aina osa elämää. Metsästyskoiran merkityksestä kertoo se, että metsästäjän tärkeimmät rukkaset olivat aina tutun väriset. Punertavaturkkinen Pyry oli aina ollut metsällä mukana, pakkasriitteiset ripset sulatti nuotion hehku, koira kävi kerälle metsästäjän jalkoihin, mutta oli silmänräpäyksessä valmis lähtemään kun isäntä nousi ylös.

Kaverikoiraharrastus on siis meille kaikille antoisaa.

Tuttavamme spanieli oli läheinen ystävämme. Sen omistaja kertoi, kuinka hän ja koira lukivat Kainuun Sanomia ja kommentoivat päivän politiikkaa. Ulkomaantapahtumat olivat koiralle etäisempiä asioita, mutta jutut metsästyskauden avajaisista herättivät sen sijaan kiinnostusta.

Nyt pelkistetyssä kaupunkielämässä koirat ovat olleet enemmän seuralaisia tai iltaohjelman vetäjiä. Koiria meillä on kaksi, ovat pieniä, syliin joskaan ei taskuun sopivia. Koirat kaupungissa -elämä on ihmisiin tutustumista koirien kautta. Ja mikäpä siinä, onpahan jotakin puhumista.

Kunnes keksimme uuden tehtävän, koiramme ovat nykyään kaverikoiria ja piipahtavat vanhusten hoivakodissa tapaamassa sen asukkaita. Riemukasta sanon ja suosittelen.

Palaute ensimmäiseltä kerralta oli yksinomaan positiivista. Kaverikoirat olivat herättäneet asukkaat muistelemaan omia lemmikeitään ja kokemuksia vuosien varrelta. Koirille tapaaminen oli myös mieleistä, rapsutusta ja hellimistä. Ja vieläpä kahvihetken jälkeen lattialla pullan muruja!

Kaverikoiraharrastus on siis meille kaikille antoisaa. Mistäpä tulisi parempi mieli kuin siitä, että saa seurata, kuinka vähillä vaivoin saa hyvää mieltä aikaan usealle ihmiselle.

ISSU HUOVINEN
@kymensanomat.fi

Kirjoittaja on Kymen Sanomien toimittaja.

Issu Huovinen

Issu Huovinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.