Kolumni: Punaiset kengät isänmaan kamaralla — Itsenäinen valtio ei ole itsestäänselvyys

Kolumni: Punaiset kengät isänmaan kamaralla — Itsenäinen valtio ei ole itsestäänselvyys

Itsenäinen valtio ei ole itsestäänselvyys.

Myös 100-vuotias Suomi on maksanut itsenäisyydestään ja sen puolustamisesta oman korkean hintansa.

Euroopassa hamutaan yhä enemmän itsenäisyyttä. Uusia valtioita suunnitellaan Espanjan Katalonian lisäksi ainakin Italiassa, Belgiassa ja Britteinsaarilla.

Valtion synnyttäminen ei onnistu vähällä. Jo pelkästä yrityksestä seuraa selkkauksia ja kriisejä. Kansanäänestystä seuraa kalabaliikki, joka ei johda mihinkään, mistä seuraa se, että kohta järjestetään uusi kansanäänestys.

Itsenäisyyttä ajetaan kuin käärmettä pyssyyn, mutta onko se kaiken vaivan arvoista, varsinkaan, jos itsenäisyyttä ei saavuteta?

Jos Suomi ei olisi itsenäinen valtio, niin me olisimme venäläisiä. Jos olisimme venäläisiä, niin seksuaalisesta ahdistelusta ei puhuttaisi eikä kukaan olisi kuullut sote-uudistuksesta.

Kun ostamme Suomessa bensiiniä, niin isänmaa on kallis, mutta polttoaine ei enää viime kädessä niin kallista olekaan, kun sen saa ostaa Suomesta.

Toki näiltä raukoilta rajoilta pääsee tankkaamaan myös huokeampaa bensiiniä Venäjälle. Se on kaupankäyntiä eikä epäisänmaallinen teko.

Marketin kassalla tuskin juolahtaa mieleen, että jonottaa itsenäisessä valtiossa. Huoli saldon riittävyydestä ohittaa ylpeyden isänmaasta. Onko sekään isänmaallista, että ostoskärryissä helottaa kotimaisia minitomaatteja? Siinä voi olla kysymys pelkästään makuasioista.

Jos Suomi ei olisi itsenäinen valtio, niin me olisimme venäläisiä.


Suomen itsenäisyyttä on kyseenalaistettu sen jälkeen, kun markka vaihtui euroksi ja kansallista päätösvaltaa on siirtynyt kotimaasta Brysselin kabinetteihin.

Olemme nykyään sekä Suomen että Euroopan unionin kansalaisia.

Kun astuu kadunreunasta suojatielle ja citymaasturi roiskauttaa renkaistaan kuraa punaisten kenkieni kärjille, niin se ei ole isänmaan eikä edes EU:n vika.
Mutta siinä citymaasturissa voi olla pitkä rekisterikilpi.

Kirjoittaja on pyhtääläinen vapaa toimittaja.