Kolumni: Haminassa lusikoidaan maailmanennätystä

Pro Luomu ry pyrkii maailmanennätykseen tänään innostamalla ihmisiä syömään luomupuuroa. Haminan kaupunki on mukana tässä valtakunnallisessa tapahtumassa ja tarjoaa kaupunkilaisille eri toimipisteissä 4 500 luomupuuroannosta. Puuroa on tarjoilla koulujen ja päiväkotien lisäksi terveysasemilla ja kauppatorilla.

Periaatteessa kaupungissa voi tällä tavoin syödä aamupuuron, lounaspuuron sekä illalla vielä jumppatapahtumissa välipalapuuron. Haminassa on siis puuroisa meininki.

Kaurapuuro on paras tapa hyödyntää kauran terveysvaikutuksia.

Luomutuotteiden valikoima on viime vuosina laajentunut kaupoissa merkittävästi. Ja mikä ilahduttaa, luomutuotteiden hinta on tullut normituotteiden tasolle, ehkäpä jopa niiden alle.

Luomutuotteissa on kuitenkin yksi merkittävä vika. Kun esimerkiksi maistaa luomulihaa, suu tekee valintansa — mieluimmin hyvää vaikka harvemmin, se sanoo.

Mikäli sisäistää terveystiedon elämäntavaksi, eipä sitä paljon muuta tarvitsekaan kuin kaurapuuroa. Tutkimuksissa on havaittu runsaan kauran käytön vähentävän sydän- ja verisuonitautien sekä tyypin 2 diabeteksen riskiä. Lisäksi veren kolesterolipitoisuus laskee.

Kaurapuuro on paras tapa hyödyntää kauran terveysvaikutuksia. Mutta jos puuron syöminen on trauma, kaurasta on tehty muroja, jäätelöä, makaronia, kermaa, olutta, lakritsia, patukoita, jogurtin kaltaisia tuotteita ja jopa kosmetiikkaa.

Mutta takaisin luomuun. Luomukauraa viljellessä ei käytetä torjunta-aineita. Se on terveellistä ja kemikaalijäämien vähyyden vuoksi vieläkin terveellisempää.

Haminan osallistuminen maailmanennätyksen väsäämiseen on hieno asia. Kun terveysvaikutteinen ruoka ja sen syöminen on yhteisen ilon kohde, puurosta voi tulla huomaamatta osa arkipäivää, tapaa, joka tekee hyvän olon ihmiselle.

Minä ainakin syön tänään puuroa. Paheeni kylläkin on, että luomupuurossani on aito voisilmä.

Issu Huovinen Kirjoittaja on Kymen Sanomien toimittaja.

Uusimmat uutiset