Kolumni: Suomen surkeimmat kuskit

Kimmo Seppälä

Kolumni: Suomen surkeimmat kuskit

Hallituksen kaavailut vasemmanpuoleisen pysäköinnin hyväksymisestä tieliikennelaissa sai varsin kriittisen vastaanoton liikenneoikeusyhdistyksen lausunnossa liikenne- ja viestintäministeriölle.

Itse suhtaudun lakimuutokseen yhtä kriittisesti, vaikka vasemmanpuoleinen pysäköinti ei ainakaan Haminan ympyröissä ole mikään uusi ilmiö.

Haminassa on muutama vasenkätinen jättänyt jo aikoja autonsa juuri sille puolelle katua, missä on kuppilan tai kaupan ovi.

Riski sakoista on ollut minimaalinen, koska poliisi on Haminassa yhtä harvinainen kuin valkoinen varis tai raitis toimittaja. Onhan niitä olemassa, mutta hyvin harva on nähnyt.

Mutta miksi meidän pitäisi ottaa oppeja Välimeren maista, joissa liikenne on yhtä kaaosta.

Joitakin myönnytyksiä Suomen surkeimmat kuskit kyllä kaipaisivat.

Haminalaisena Kotkassa liikennevaloissa turhautuneena soisin kotkalaisille luvan lähteä jo punaisilla. Saataisiin jono liikkeelle jo vihreiden syttyessä.

Olisi hauska nähdä ensimmäinen kotkalainen formulakuski. Hänet ohitettaisiin jo startissa kierroksella ennen kuin kotkalainen älyäisi nostaa kytkintä.

Hyväntuulentieltä Karhulan suuntaan moottoritielle kurvaaminen on kotkalaisille toinen käsittämätön tilanne liikenteessä.

Siinä formulakisoissa hiilikuitu paukkuisi, kun Kotkan Keke kaahaisi varikolta takaisin kisaan mukaan viittäkymppiä.

Reilut kymmenen vuotta sitten olin kotkalaisten kanssa moottoripyöräreissulla Ruotsissa. Siellä oli jo tuohon aikaan kiertoliittymiä, joita Ruotsin mallin mukaan on sittemmin ilmestynyt myös lähes jokaisen suomalaisen kaupungin sisääntuloteille.

Lapista alas ajellessa tulimme ruotsalaiseen rantakaupunkiin, jossa oli kotkalaisille aivan uusi ilmestys keskellä kulkuväylää. Lapsenmielisinä he jäivät usean kierroksen ajaksi karuselliin. Tai eivät ymmärtäneet ajaa siitä ringistä ulos.

Uusimmat uutiset