Kolumni: Kaksi joulua yhden hinnalla — Juhla loppuu siihen, kun sika nostaa jalkaa

78192327-0794-41cf-96c6-656087a8db48

Kolumni: Kaksi joulua yhden hinnalla — Juhla loppuu siihen, kun sika nostaa jalkaa

Naapurit ovat haalanneet kuusen jo nojalleen roskakatoksen vierelle. Hidas Huovinen harmittelee, että tämäkin vielä. On näet juuri tointumassa marketin pullatiskin näkymästä.

Siellä oli jo myynnissä runebergin torttuja ja laskiaispullia, vaikka joulusta on vasta kahdeksan päivää. Joko nyt? Miksi ei otettaisi muutama joulu samalla vaivalla? Ihminen on käynyt kuussa, miksei maassa pidetä joulua ainaisesti? Vauvoja tarvitaan, sanoi pääministerikin. Siis tästä alkaa, kaksi joulua yhden hinnalla.

Jouluruuat riittävät ainakin jos rosolliin lisää perunan. Kinkku käy tosin vähiin, mutta herkkukaapin suklaat eivät.

Kuudetta konvehtirasiaa avatessa Huovinen muistaa setänsä, Australian sukulaisen, joka pääsi suklaahimosta eroon oivalla konstilla. ”Aloin vain napsia. Kolme kiloa ei tehnyt pahaa, mutta kuudennen kilon kohdalla piti ottaa vishyä pullo.” Setä ei muuten sen jälkeen suklaata syönyt.

Joulun nyyhkyelokuvat ovat nauhalla, kirkonmenoissa alkaa urkusoolo. Hanat kaakkoon ja verhot kiinni.

Koirat ovat tottuneet tekosarviin. Ovat purreet kilikellon riekaleiksi, mutta muutoin meno jatkuu. ”Ja tässä on sitten pienet paketit hauvoille.”

Hieman tuntuu kertaamiselta toistamiseen muistella lapsuuden jouluja. Maha pullottaa niin, etteivät varpaat näy. Henki salpaantuu. Mutta vielä kerran tip, tap ja niin edelleen. Lopulta tulee Petteri Pee, joskin kuono ruvella viimasta.

Ja sitten joulusaunaan, vastan raaskat mukaan. Lunta sataa, hankeen!

Naapuri hioo pihamaata eli kolaa. Kääntää hitaasti pyhän vietossa kipeytynyttä niskaansa. Jaha, siellä ne Huovisen tontut kirmailee. Niillä on sitten joulu ainainen.

Mutta onko se porsas, mikä niitten kanssa pelmuaa? Ei, nyt se sika nostaa jalkaa. Ilme on harras, joulu loppuu vasta loppiaiseen.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien yhteiskuntatoimittaja.