Kolumni: Pää täynnä maalia ja muuttoa

— Onko sinulla maalia päässäsi?, tuttavani kysyi minulta törmätessämme toisiimme kadulla sunnuntai-iltana.

Sipaisin kädelläni päälakeani. Kyllä, hiukseni olivat maalin peitossa, nyt jo kovettuneen sellaisen. Olin näköjään sutinut vinoa paneelikattoa myös päälläni.

Kotiin palattuani huomasin, että vahingot eivät rajoittuneet valkoiseen hiustupsuun. Olin onnistunut sotkemaan itseni käsivarsiani myöten. Myöhemmin illalla ihoni alkoi kutista, ilmeisesti olin saanut maalista allergisen reaktion. Maanantaiaamuna iskivät lihaskivut: lapaluun vierestä vihloi, niska oli jäykkä ja olkapäätä särki.

Viime viikkoina olemme kunnostaneet tulevaa kotiamme. Olemme maalanneet tummuneita paneelikattoja valkoisiksi, repineet vinyylitapettia maalaamattomasta kipsilevystä, suojanneet lattioita ja teippailleet.

Jos joku sanoo, että pintaremontin tekeminen on hauskaa ja helppoa, ei kannata uskoa. Remontoiminen ei ole helppoa eikä etenkään hauskaa. Olen jo täysin kyllästynyt koko hommaan, vaikka emme ole vielä edes puolessavälissä. Odotettavissa on siis lisää kipeytyneitä lihaksia ja maalattuja hiuksia.

Remontin lisäksi päässäni pyörii ajatus neljän viikon päästä tapahtuvasta muutosta. Sen lisäksi, että uusi kotimme vaatii jatkuvaa huomiotamme, vanhaa kotia pitäisi alkaa tyhjentää.

Viime lauantaina uskaltauduimme vuosien pakoilun jälkeen laskeutumaan kellarikomeroomme, jossa on kattoon asti tavaraa. Parin tunnin raivaamisen jälkeen kaatopaikkakuormaan päätyi 11 vuotta vanhoja maalipurkkeja, kolme isoa rikkinäistä matkalaukkua, pari styroksilevyä (joita voi tarvita joskus jossakin) ja muuta turhaa roinaa. Jäte täytti kokonaisen ison umpiperäkärryn.

Roskareissun jälkeenkin kellarikomeromme näyttää toivottoman täydeltä. Lähiaikoina pitäisi alkaa raivata myös asunnon lukuisia kaappeja ja kirjahyllyjä.

Lohduttaudun ajatuksella, että pian tämä stressi on ohitse. Toukokuun lopussa meitä tervehtii uusi remontoitu koti ja alkava kesä.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien kulttuuritoimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.