Kolumni: Lastenhoitajille kuuluu kiitos

Suomen Lastenhoitajaliitto lähestyi mediatiedotteella, jonka mukaan lastenhoitajista 88 prosenttia oli sitä mieltä, ettei lastenhoitoala saa tarpeeksi arvostusta ja näkyvyyttä. Lastenhoitajat kokevat jäävänsä syrjään erityisesti mediassa. Samaisessa tutkimuksessa selvisi, että uuden varhaiskasvatuslain tultua voimaan lastenhoitajien on ollut aiempaa hankalampaa vaikuttaa omaan työhönsä ja jaksaa töissä. Isoja haasteita aiheuttaa myös henkilökunnan vaihtuvuus.

Lastenhoitajien työilmapiirin ja olosuhteiden parantamiseksi liitto toteuttaakin lähikuukausien aikana kampanjan #lapsesivierellä, jonka tavoitteena on aloittaa keskustelu lastenhoitajan työn vaativuudesta ja tärkeydestä.

Tämä kampanja saa minulta peukut. Lapsikatraan kasvattaneena äitinä ja myös mummona kunnioitan isosti lasten kanssa työskenteleviä. He tekevät kirjaimellisesti työtä tulevaisuutemme kanssa.

Työn on vuorovaikutteista ja juuri siksi varmaankin hyvin palkitsevaa. Vuorovaikutuksessa on varmaan myös negatiivisempi puoli, esimerkiksi lasta hoitoon tuovien kiire on katala kaveri.

Päiväkodin tai hoitopaikan työntekijät tuovat lapsen arkeen osin rutiineidenkin kautta turvaa ja pysyvyyttä, tapaa luoda se todellinen kasvupohja, lapsuus.

Lapsen tuominen ja hakeminen päivähoidosta on portti perheen elämään. Lastenhoitaja joutuu tai saa olla myös vanhempien tilanteiden ymmärtäjä ja tulkki. Lapsi itsessään luonnollisesti viestii perheiden hyviä ja huonoja arjen tilanteita välittömyydellään.

Koska lastenhoitaja on ammattilainen, hän tekee työtään ammattilaisena aina positiivisen kautta. Päiväkodissa askarrellaan varmaan paraikaa paperikravatteja isille, jouluna on joulujutut, pääsiäisenä vääräjalkaiset tipuset ja sitten päästäänkin lapsen vuoden kohokohtaan, äitienpäivän muistamiseen ja huomiointiin.

Päiväkodin tai hoitopaikan työntekijät tuovat lapsen arkeen osin rutiineidenkin kautta turvaa ja pysyvyyttä, tapaa luoda se todellinen kasvupohja, lapsuus.

Mediassa lapsiin liittyen huomiota saavat helposti hälyttävät ongelmat ja räjäyttävät onnettomuudet. Totta on kuitenkin se arvokas ”hiljaisuus”, mitä työtä tekevät hoitajat lasten kanssa tekevät. Vanhempien antama kiitos ja palaute on erittäin tärkeää. Hyvä synnyttää lisää hyvää.

ISSU HUOVINEN

issu.huovinen@kymensanomat.fi

Juttua muokattu 5.10. kello 16.22. Korjattu oikea hashtag Suomen Lastenhoitajaliiton kampanjaan.