Kolumni: Miten käy juuri minun kansallislauluni?

Kimmo Seppälä

Kolumni: Miten käy juuri minun kansallislauluni?

Kun sote- ja maakuntauudistus toteutuvat, voiko kansalainen valita vapaasti myös oman maakuntalaulunsa. Juuri sen jonka innoittamana jalka nousee korskeammin arkisiin tehtäviin?
Entäpä maakunnan symboliksi kohonneet kuviot tai niistä muodostuneet tuotteet? Nouseeko hyökyaallokko, jos jussipaidan kuviointi on vapaata painopintaa.
Olemmeko siis valmiita olemaan vapaita ja sallivia maailmankansalaisia?

Maakuntalauluilla ja kuoseilla on kulmakaappi ihmisen mielessä. Mistä sinä olet kotoisin, on selkeä aloituskysymys. On jotenkin helpompi laittaa uusi ihminen kartalle, kun voi luulla tietävänsä synnyinpaikan perusteella edes jotain siitä mitä hän on.
Esimerkiksi minulle Nälkämaan laulu on ehdottomasti innoittavin maakuntalaulu. Laulu tarkoittaa, ettei anneta periksi, ei sittenkään. Joskin tunnustan, etten itse ole, enkä pyri olemaan, laulun kokoinen.
Riemuorkesteri, esiintymissirkus Duutsonit on taas virittänyt pohjalaisuudelle sekä jussipaidoille sellaiset raamit, etteivät henkiset tai lihalliset rimppakintut niitä täytä. Jussipaidoista on tullut tuote, joka viestii, että nyt ollaan tekemisissä sellaisten asioiden kanssa, joista jää varjo harmaallakin kelillä.

Tuotteet, kuten nuo maakuntalaulutkin, sisältävät paljon muistikuvia. Mielen kuva muistoista yhdistää ihmisen siihen, minkä osa hän haluaa olla.
Suomalainen identiteetti on joukko yhteisiä muistikuvia, tapahtumien tulkintoja ja tarinoita. Se ei siis ole pakko samalla tapaa kuin perinnölliset sairaudet tai lättäjalat. Identiteetti on sitä, mitä siihen haluaa sisällyttää.
Kun sitten vaatteet riisutaan, tatuoinnit poistetaan ja laulut on laulettu, ollaan kaikki samalla viivalla. Mutta sitä odotellessa saa nauttia kansallisista tuotteista. Sukupuuta ei kysytä.