Kolumni: Kunnallisista nuorten kotiintuloajoista ei ole hyötyä, jos kotona kukaan ei välitä

Kolumni: Kunnallisista nuorten kotiintuloajoista ei ole hyötyä, jos kotona kukaan ei välitä

Laitilassa on tehty päätös lasten ja nuorten yhteisistä kotiintuloajoista. Mallia on otettu muun muassa Islannista, jossa kansalliset kotiintuloajat on nähty yhtenä keinona suitsia nuorten alkoholinkäyttöä. Laitilan mallia on varauksellisesti kannatettu myös Kouvolassa. 

Malli tarkoittaa hyvää, mutta samalla se on niin nätti, että sellaisia voi syntyä vain hyväosaisten päässä.

En viittaa hyväosaisuudella tässä ainoastaan tulotasoon. Puhun siitä, ettei päätöksentekokoneistossa aina osata nähdä sosiaalisten ongelmien monenkirjavuutta ja syvyyttä.

Siihen perustuu myös aktiivimalli. Kun oma elämä on hanskassa, on helppo ajatella, että toistenkin toimintaan tulee tolkku, kun heille vain lyödään kaulaan tarpeeksi jämäkät länget.

Olipa kello mitä tahansa, kotona ei välttämättä ole yhtään aikuista.

Koti ei aina ole lapselle tai nuorelle turvapaikka.

Olipa kello mitä tahansa, kotona ei välttämättä ole yhtään aikuista, tai ainakaan yhtään selväpäistä aikuista. Kotona voi olla kokonainen remuremmi aikuisia.

Kotona voi myös olla yksi tai kaksi lopen uupunutta tai masentunutta vanhempaa. Kotiin ei ehkä kehtaa viedä yhtään kaveria.

Kotona voi tulla turpaan.

Ketään ei välttämättä kiinnosta, onko nuori kotona vai kylillä. Kaupungilla on sentään ehkä ikätovereita. Heidän kanssaan voi tehdä jotakin kivaa, tai töllöntöitä.

Tavoite on hyvä. Se on kuitenkin realistinen vain niissä perheissä, joissa ote jälkeläisiin on päässyt löystymään epähuomiossa tai silkkaa laiskuutta.

Jos vanhempien rahkeissa on vielä varaa ja perusasiat ovat kunnossa, korjausliikkeitä on mahdollista tehdä kaikkien hyvinvoinniksi. Perheissä, joissa elämä on näköalatonta rämpimistä päivästä toiseen, virkamiesohjaus yhteisen ajan lisäämiseen ei auta ketään.

Suomalaisten enemmistö, myös lasten ja nuorten, voi tutkitusti hyvin. Huonosti voivan vähemmistön tilanne ei ole kohennettavissa kellotaulun avulla.

Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän toimittaja.

Kommentoidut