Kolumni: Antamalla pyöräilijälle tietä loin vaarallisen harhakuvan turvallisuudesta

Kimmo Seppälä

Markku Kumpunen Kolumnikuva
Markku Kumpunen Kolumnikuva

Eräs ystäväni kertoi kerran, ettei enää pysähdy suojatien eteen, jos näkee jalankulkijan lähestyvän sitä. Syyksi hän sanoi sen, ettei luota muiden autoilijoiden pysäyttävän autoaan siihen rinnalle, ja näin hän tulisi itse aiheuttaneeksi vaaratilanteen. Liikennesääntöihin luottavalle jalankulkijalle tulisi vääränlainen turvallisuudentunne ja vakavan onnettomuuden riski kasvaisi. Suhtauduin kaverin toimintamalliin hieman varauksellisesti, pitäähän liikennesääntöjä noudattaa.

Mielipiteeni alkoi horjua, kun koulujen alkaessa jouduin itse melkein samanlaiseen tilanteeseen. Näin pyöräilevän pikkupojan tulevan oikealta kohti suojatietä. Päätin antaa hänelle tietä ja pysähdyin vauhtia selvästi hiljentäen suojatien eteen. Poika ymmärsi aikeeni ja lähti ylittämään suojatietä. Hän oli kuitenkin joutua yliajon uhriksi, sillä vastaantulevalla kaistalla tullut auto ei pysähtynytkään suojatien eteen vaan pyyhälsi vauhdilla yli. Poika selvisi nipin napin tilanteesta loukkaantumatta.

Toivottavasti hän edes huomasi, mitä tuli tehneeksi.

Paikalla ollut lapsiaan kouluun saattanut isä raivostui tilanteesta syystä ja näytti kuljettajalle perään kansainvälisiä sormimerkkejä ja heristi nyrkkiään, mutta tuskin autoilija niitäkään näki tai niistä piittasi, kun ei muutakaan nähnyt tai piitannut. Toivottavasti hän edes huomasi, mitä tuli tehneeksi.

Kun itse pääsin liikkeelle, mielessä pyöri monia asioita. Sääntöjä noudattamalla olin aiheuttaa pahan onnettomuuden. Jos poika olisi jäänyt toisen auton alle, niin paljon ei olisi itseäni lohduttanut, että olin toiminut oikein. Tunsin syyllisyyttä asiasta, vaikka järki sanoi, että tein niin kuin pitikin.

Jos olen oikein ymmärtänyt, niin toisella kaistalla vastaan tulevan autoilijan ei sääntöjen mukaan tarvitse pysähtyä suojatien eteen, vaikka sen toisella puolella autoilija olisikin näin tehnyt. Hiljentää kuitenkin pitäisi, jotta ehtisi itse pysähtyä. Nyt ei olisi ehtinyt.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kymensanomat.fi

Kirjoittaja on mielipidetoimittaja.

Luetuimmat