Timpurin opetukset istumatyön tekijälle

Kesälomani täytti rakentaminen. Mökille on noussut kesäkeittiön ja aitan sisältävä rakennus.

Fyysiset työt ovat armottomia normaalisti istumatyötä tekevälle. Omituiset asennot ja jatkuva ponnistelu pistävät kropan huutamaan. Siellä täällä kolottelee.

Kakkosnelosen hukkapätkä

Onnekseni olin saanut kaverilta vinkin kokeneesta rakentajasta, jonka pestasin tekemään vaativimmat työt. Itse keskityin sellaisiin kohtiin, joissa mahdolliset tuhot ovat hallittavissa.

Loma oli äärimmäisen opettavainen. Ammattimiehen seuraaminen sai pohtimaan työelämää laajemminkin. Ainakin seuraavat asiat tulivat selviksi.

Suunnittele, älä hosu!

Ammattilainen aloitti työt suunnittelemalla. Suunnittelu ei tarkoita tässä kohtaa arkkitehtisuunnitelmia tai vastaavia. Ne oli jo laatinut suunnittelun ammattilainen. Rakentamisen suunnittelu tarkoittaa tarkasti harkittua tekemistä, jossa tehdään yksi asia kerrallaan, kävellään mahdollisimman vähän edestakaisin ja pyritään tekemään asiat täsmälleen oikeassa järjestyksessä.

Tiedä, älä luule!

Ammattilainen tietää täsmälleen, miksi johonkin kohtaan lyödään kuuden tuuman naula neljän tuuman naulan sijaan. Valinnan ratkaisee naulan tehtävä, ei naulalaatikon fyysinen sijainti. Rakenteeseen valitaan sellaiset puut, jotka tukevat riittävästi ja mahdollistavat hyvin seuraavat työvaiheet.

Laske, älä tuhlaa!

Ammattilainen laski sahatavaraa käyttäessään koko ajan, miten tavara pitää pätkiä, jotta se saatiin mahdollisimman hyvin hyödynnettyä. Lopputulos oli hämmentävä. Puurunkoinen ja puupintainen rakennus syntyi tavalla, jossa hukkapätkiä on ihmetystä herättävän vähän. Ja jos niitä on, ne ovat siististi yhdessä paikassa.

Kun tekee fyysisiä töitä, vartalo opettaa tekemään niitä oikein. Jos hyppii jatkuvasti telineiltä alas ja kiipeää takaisin ylös, työteho laskee ja tapaturmien riski nousee. Työ opettaa.

Mutta opettaako henkinen työ samalla tavalla? Jos ammatikseen kirvesmiehen töitä tekevän työtavan veisi toimistoihin ja vastaaviin henkisen työn paikkoihin, työn laatu ja tehokkuuskin saattaisivat kasvaa.

Kakkosnelosen hukkapätkä näkyy, mutta näkyvätkö huonosti suunniteltu, epämääräisiin tietoihin pohjautuva ja tehottomasti tehty ajatustyö riittävästi? Henkisen hukkapätkän havaitseminen on vaikeampaa. Ainakin se vaatii nöyryyttä.

pekka.lakka@kaakonviestinta.fi | Twitter:@LakkaPekka

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.