Kolumni: Mistä löytyisi feministimies, joka kertoisi mitä me too -liikkeestä pitäisi ajatella?

Kimmo Seppälä

Kolumnikuva Elina Valtonen verkko

YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin johtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka oli taannoin sitä mieltä, että maailma tarvitsee feministimiesten aallon (HS 13.4.2018).

Minäkin kaipaisin feministimiestä. Lehtien palstoille ja kuppilakeskusteluihin.

Tunnen monta kunnollista, kilttiä miestä, jotka arvostavat naisia, ja ovat valmiita suojelemaan heitä vaikka nyrkein. Tosipaikan tullen he puolustavat naisiaan silmää räpäyttämättä, asiaa yhtään miettimättä.

Näille miehille miehen tehtävä on turvata ja puolustaa, mutta ei heilua torilla naisasialiikkeen kyltti kourassa.

Pyydä heitä he for she -kampanjaan, niin hiljaista tulee.

On myös naisia, joiden mielestä me toosta on seurannut liioittelua.

Maailmaa sykähdyttäneestä me too -liikkeestä on seurannut myös nurinaa. On alettu puhua miehiin kohdistuvasta vainosta, hysteerisistä feministeistä, väheksytty ja vähätelty. Ihmetelty, saako mies enää mitään sanoa tai tehdä.

Olen osallistunut sellaiseen keskusteluun itsekin ja sitä käytiin naisten kesken. On myös naisia, joiden mielestä me toosta on seurannut liioittelua, ja miehiltä vaaditaan liikaa.

Nyt pitäisi vielä ruveta feministiksi.

Lähipiirissäni ei ole edes kovin montaa naista, joka myöntää olevansa feministi. Termiä pidetään leimaavana tai sen merkitystä ei ymmärretä. Ajatellaan, että feministit ovat kiihkoilevia rintsikanpolttajia.

Uskallan väittää, että feministien puuttuminen on ainakin osittain maantieteellinen asia. Edistyksellisellä pääkaupunkiseudulla riittää stereotypiafantasioissani pillifarkkuisia feministimiehiä.

Maakunnissa keskitytään enemmän ydinperheeseen. Laitetaan aamulla haalarit jalkaan ja mennään rehdisti duuniin, jätetään analysoinnit muille.

Mlambo-Ngcukan mielestä naisten asiaa ei kuitenkaan edesauteta asettamalla naisia ja miehiä vastakkain. Kumpiakin tarvitaan.

Minä kaipaisin keskusteluun miesten ääntä. Myös niiden, jotka mielummin puivat nyrkkiä kuin puhuvat.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien uutistoimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat