Kolumni: Kiire on kehno tekosyy — Aikaa on sille, mitä pitää kaikkein tärkeimpänä

Kolumni: Kiire on kehno tekosyy — Aikaa on sille, mitä pitää kaikkein tärkeimpänä

Kiire on kehno tekosyy, mutta kukapa meistä ei olisi siihen vedonnut. Kiire, aika ja asioiden tärkeysjärjestys kulkevat käsi kädessä; aikaa on sille, mitä pitää kaikkein tärkeimpänä. On ikävä myöntää läheiselle, ettei ole käynyt kylässä, koska ei ole pitänyt sitä tarpeeksi tärkeänä. On helpompi sanoa, ettei ole ehtinyt.

Kiire vie helposti mukanaan. Kun stressi pitkittyy, heikentyy myös kyky asettaa asioita tärkeysjärjestykseen. Työelämässä suoritustaso laskee. Sopiva stressi ja paine silloin tällöin tekevät ihmiselle hyvää, mutta jatkuva paine on katkaistava. Joskus vastuuta on liikaa. Töiden organisoiminen uudelleen ja kyky rentoutua vapaa-ajalla auttavat. Hyvä keino rentoutumiseen on toisten tapaaminen ja liikkeessä pysyminen — vaikka rollaattorilla. Yhteisöllisyys lievittää masennusta.

Aikaa on sille, mitä pitää kaikkein tärkeimpänä.

Tällä viikolla olen katkaissut arkikiireet ja tavannut eri ikäisiä lukijoita, kiertänyt kahviloita, kauppoja ja toimintakeskuksia. Kyllä eteläinen Kymenlaakso on kaunis. Kiitos jokaiselle, jonka olen ehtinyt tavata.

Kahvikupin äärellä pääsee sisään seutukunnan kuulumisiin eri vinkkelistä kuin lehden toimituksesta käsin. Yhteisten tarinoiden jakaminen on tärkeää. Ne tuovat merkityksellisyyttä omaan elämäntarinaan osana seutukunnan historiaa. Näitä tarinoita tulisi vaalia ja vahvistaa. Oli tunnetun sepän tarinaa Pyhtäällä, maakuntahallituksen kuulumisia ja pieniä omia unelmia Haminassa, Virojoella taksinkuljettajien arkea ja seutukunnan paras sähkömies Miehikkälässä, näin kehaisivat.

On hienoa, että pieniä kohtaamispaikkoja löytyy joka keskustasta. Niitä saisi olla vielä lisää. Sellaisia paikkoja, joihin on helppo tulla ja kohdata toisia nuoria tai senioreita. Yksinäisyys vaivaa erityisesti monia vanhuksia.

Lupaan, että pohdimme, miten voimme enemmän olla kuulolla joka kulmalla. Nyt kun kesä on alkanut, annetaan aikaa läheisille ja varotaan vetoamasta kiireeseen. Tehdään enemmän konkreettisia tekoja. Kesällä stressi on hyvä yrittää heittää harteilta ja antaa akkujen latautua ja ideoiden hautua. Syksyllä on taas elonkorjuun ja uusien näyttöjen paikka.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset