Kolumni: Etiopia järjestää historiansa ensimmäiset demokraattiset vaalit, vaikka kukaan ei tiedä, miten — Jotain voisi Suomikin siitä oppia

Kimmo Seppälä

Kolumni: Etiopia järjestää historiansa ensimmäiset demokraattiset vaalit, vaikka kukaan ei tiedä, miten — Jotain voisi Suomikin siitä oppia

Terveisiä Afrikasta. Osallistuin alkuvuodesta Suomen ulkoministeriön Kehitysakatemiaan, jossa toimittajia perehdytetään kehitysyhteistyöhön.

Osana koulutusta teimme kenttämatkan Etiopiaan, jossa on pääministeri Abiy Ahmedin valtaan noustua käynnistetty mittavat uudistukset. Mielipidevankeja on vapautettu, suljettua taloutta avataan nyt sektori kerrallaan, kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksiä on parannettu ja oppositiojohtajia kutsuttu takaisin maanpaosta.

Ensi vuonna maalla on edessä ensimmäiset demokraattiset vaalit. Kukaan ei oikein tiedä, miten ne hoidetaan.

Yhteisten haasteiden ratkaisemiseksi tehdään hartiavoimin töitä ja se tuottaa tulosta — vaikkakin hitaasti.

Matkan aikana tapasimme monia EU:n, Afrikan unionin ja YK:n virkamiehiä, Etiopiassa työskenteleviä järjestöihmisiä ja suomalaisia Afrikan asiantuntijoita. Heistä kukaan ei kiistänyt maan valtavia haasteita alkaen siitä, että pääministerin harteille on asetettu epärealistisen korkeita toiveita, maan avautuminen voi lisätä turvattomuutta ja radikalisoitumista, eikä suurelle väestömäärälle riitä töitä.

Kuitenkin erityisesti paikallisten puheissa oli toiveikkuutta ja visioita tulevaisuudesta. Asioiden koettiin kehittyvän. Yhteisten haasteiden ratkaisemiseksi tehdään hartiavoimin töitä ja se tuottaa tulosta — vaikkakin hitaasti.

Samaan aikaan Suomessa kevään vaalijuna etenee jo täyttä höyryä. Mennyt vaalikausi on ollut Suomessa monilta osin niukkuuden ja kurjuuden jakamisen aikaa. Työllisyys on saatu nousemaan ja talous kasvun tielle, mutta visaisia päätöksiä on seuraavallakin hallituksella edessään.

Nyt edessä on taistelu siitä, kenen palkasta tai tuista on riistetty eniten, mitkä saavutetut edut pitää säilyttää ja mitä menetettyjä saada takaisin.

Etiopian ja Suomen vertaaminen on toki yksinkertaistavaa, mutta jotain Suomi voisi Etiopialta oppia. Tulevissa eduskuntavaaleissa ääneni saa se, joka pystyy tarjoamaan toiveikkaan vision tulevaisuuden Suomesta.

Vakuuttakaa minut siitä, että edessä on jotain valoisaa.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien uutistoimittaja.