Kolumni: Kotka on matkakeskuksen pihamaan rapakon toisella puolella ja kun siitä pääsee voi ruveta etsimään vessaa

Issu Huovinen kolumnikuva
Issu Huovinen kolumnikuva

Päivän kysymys, mikä Pelkosenniemellä on paremmin kuin Kotkassa? Mielessä käyvät lumitilanne, poronlihan saatavuus ja metsäluonnon korvia hivelevä hiljaisuus. Tiedän, että kunnan koululaisista on sisäilmaongelmien vuoksi väistötiloissa 100 prosenttia, joten siinäkään ei mene paremmin kuin meillä.

Mutta yhdessä asiassa menee varmasti paremmin: kun tulet paikkakunnalle linja-autolla, voit mennä lämpimään tilaan ja käyttää sen wc-tiloja. Kirkonkylän keskustassa on nimittäin huoltoaseman ja matkakeskuksen risteytys. Oli se sitten tarkasti ottaen mikä tahansa, siellä otetaan ihminen vastaan. Ostan siis kupin kahvia.

Kotkassa tilanne on toinen. Perjantai-iltana vieras saapui Kotkansaaren Katariinan torille, entisen linja-autoaseman aukiolle. Sateli vettä, ilta oli vuodenajan mukaisesti pimeä. Ihmiset kyhjöttivät muutamien sateensuojakatosten alla, lätäköt loiskuivat ja autojen valojen sekamelska halkoi näkymää.

Eipä ollut mitenkään mairittelevaa, mutta tervetuloa Kotkaan, kaupunki alkaa vesilätäkön toiselta puolelta.

Itse asiassa matkakeskuksien tilanne on koko Kymenlaaksossa kehno. Parhaiten menee Kouvolassa, muttei sielläkään enää ole VR:n palvelupistettä. Samalla tapaa uudistus on mennyt läpi koko Suomen. Lippupalvelut ovat sähköisiä tai sitten oheistoimintoja, joita voi hakea Möttösen kodintarvikeliikkeen palvelutiskiltä.

Samalla tavoin on rahtitavaroiden eli pakettien laita. Enää ei läpsy matkahuollon kumiovet, kun pohjoisesta lähetetty poron puolikas siirtyy peräkonttiin. Matkahuollon uutterat virka-asuiset työntekijät ovat historiaa, eikä sieltä voi ostaa lippujen saatteluun pastilleja.

Hyvin arkinen valokuva esimerkiksi Karhulan linja-autoaseman aulasta herättääkin nostalgian tunteita, tuollainenhan se oli aivan äskettäin.

Nyt lähikaupan kassaneiti tuskailee asiakkaansa kanssa kun paketit ovat väärässä paikassa ja väärään aikaan.

Ei voine kuin ihmetellä, että samaan aikaan kun julkisten kulkuneuvojen käyttöä pitäisi lisätä ja ilmastonmuutosta torjua.

Siis laitan kumisaappaat jalkaan ja hyppään rapakon yli kaupungin imuun. Siis tämä on Kotka, mistähän täältä löytyy vessa?